4 misvattingen die een succesvolle cloudstrategie in de weg staan

Cloudadoptie is voor organisaties steeds vaker een strategische keuze. Vanzelfsprekend begint dat met de vraag waarom bepaalde data en applicaties naar de cloud moeten worden gemigreerd. Maar denk ook aan andere zaken, zoals de IT-behoefte van de organisatie, compliance, kosten, effecten op eindgebruikers en (organisatorische) veranderingen in de toekomst. Er moet, kortom, een solide cloudstrategie zijn waarmee de transitie naar de cloud, en de digitale transformatie van de organisatie, in goede banen wordt geleid.
Hoe kan een cloudstrategie dan het beste worden opgezet? Waar moet u op letten en vooral: wat zijn de valkuilen? Wij hebben vier misvattingen op een rij gezet waar we u graag voor willen behoeden.
1. Kostenbesparingen zijn de belangrijkste reden om te migreren naar de cloud
De cloud biedt de mogelijkheid om flexibeler met budgetten om te gaan. Maar of er sprake kan zijn van kostenbesparingen hangt erg af van de manier waarop de cloud wordt gebruikt. Het migreren van bepaalde systemen of applicaties kan de kosten opdrijven. Bijvoorbeeld doordat een applicatie met flinke workloads in de publieke cloud wordt geplaatst. Ook kan het zo zijn dat de IT-afdeling aanvullende training nodig heeft of dat bepaalde onderdelen van het beheer worden uitbesteed.
Organisaties die gebruik maken van clouddiensten zien dat dus vaak niet terug in een daling van hun IT-uitgaven. En bij veel organisaties is dat ook geen punt: zij hebben voor clouddiensten gekozen omdat dit hen andere voordelen oplevert, zoals een snellere time-to-market en meer innovatieve slagkracht. Kostenbesparing moet dan ook niet de belangrijkste motivatie zijn om de cloud in te gaan.
2. De cloud maakt de organisatie altijd productiever
Dankzij de cloud kan de productiviteit van een organisatie flink worden verbeterd. Zo kunnen medewerkers makkelijker samenwerken en daardoor tijd besparen. Maar dat is niet per definitie het geval. Het heeft geen zin om zomaar applicaties en data in de cloud te zetten in de verwachting dat het de productiviteit ten goede komt. De kracht van de cloud ligt deels ook in andere zaken, zoals bijvoorbeeld nieuwe inzichten uit bestaande data. Als een productiviteitsverhoging een doel is van de cloudstrategie, dan moet ook nagedacht worden over de vraag hoe die verhoging gerealiseerd kan worden.
3. Uiteindelijk moeten alle applicaties en data naar de cloud
Toen de cloud voor het eerst populair werd onder organisaties, ontstond het idee dat in de toekomst vrijwel alle IT naar de cloud moest. Nog steeds merken wij regelmatig dat cloudadoptie als een alles-of-niets-transitie wordt benaderd. Maar dat is helemaal niet nodig. Sterker nog: het is veel slimmer om een hybride benadering te kiezen. Zo kunnen bijvoorbeeld nieuwe applicaties voor zowel on-premise als cloudomgevingen worden ontwikkeld, zodat ze op beide platforms functioneren.
Zelfs cloud natives migreren in sommige gevallen namelijk vanuit de cloud naar on-premise omgevingen, terwijl veel bedrijven natuurlijk ook on-premise applicaties in de cloud willen onderbrengen. Door in te zetten op hybride applicaties is een organisatie op alles voorbereid en heeft men de flexibiliteit in de IT-infrastructuur die bij digitaal transformeren hoort. En ook voor data is een hybride oplossing vaak beter. Wie bijvoorbeeld in bulk data wil analyseren voor business intelligence, kan dat slimmer en beter met een hybride oplossing.
4. Hybride cloud is te complex voor kleinere organisaties
Een ander aspect van de alles-of-niets-benadering is het idee dat een hybride cloud alleen voor heel specifieke doeleinden geschikt is. Niets is minder waar: de hybride cloud is bij uitstek geschikt voor allerlei typen organisaties van verschillende omvang. Het biedt de meeste mogelijkheden voor maatwerk. Workloads kunnen op verschillende plekken landen, gevoelige data blijft binnen handbereik en indien nodig kan snel worden opgeschaald voor specifieke doeleinden.
Een hybride cloud elimineert complexiteit, maar alleen als een team met kennis van zaken de architectuur van de cloud goed uitdenkt. Het is daarom aan te raden om u goed te laten voorlichten. Zonder de juiste expertise kan een cloudstrategie heel anders uitpakken dan beoogd.
Wilt u weten hoe u uw cloudstrategie het beste kunt laten aansluiten bij de behoeften van uw organisatie en hoe hybride cloud daarbij kan helpen? Neemt u dan contact met ons op!
Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief