<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3535202&amp;fmt=gif">

4 vormen van Linux ondersteuning: welke past bij jou?

In mijn vorige blog vertelde ik over het opzetten van een Linux omgeving: van de hardware tot de keuze voor pakketbeheer. De basis staat, maar heb je ook al nagedacht over de lange termijn? Elke omgeving vereist onderhoud. Je wilt te allen tijde voorkomen dat belangrijke applicaties uit de lucht zijn. Maar waar kun je terecht bij vragen of problemen? Er zijn talloze mogelijkheden voor Linux ondersteuning. Welke vorm het beste bij jouw organisatie past, is afhankelijk van de Linux expertise binnen je eigen team en natuurlijk je budget. In dit blogartikel zet ik vier vormen van Linux ondersteuning op een rijtje.

 

1. Community support

Goed nieuws: geen ondersteuning bestaat niet in de wereld van Linux. In dit geval is Google je beste vriend, want online is een scala aan informatie te vinden. En zijn diverse fora waarop je je probleem kunt zoeken of kunt plaatsen, waarop vrijwilligers uit de hele wereld je proberen van antwoorden te voorzien. Deze vorm van support is uiteraard helemaal gratis. Maar let wel op; het juiste antwoord kan best een tijdje op zich laten wachten. Iets waar je geen tijd voor hebt als een kritieke applicatie down is. Ik raad dan ook aan om alleen op community support te bouwen als je ook zelf een Linux expert in huis hebt die snel in kan springen.

 

2. Support van de leverancier van de Linux distributie

Sommige Linux distributies zijn betaald, anderen niet. Zo krijg je bij bijvoorbeeld Red Hat bepaalde ondersteuning erbij. Je hebt toegang tot een kennisbank, je kunt certificaten behalen, er worden updates en upgrades verzorgd én je hebt 24/7 technische support tot je beschikking. Dus als je een probleem hebt kun je de leverancier altijd bellen. Die ondersteuning krijg je ook voor langere tijd: een versie van Red Hat Enterprise Linux wordt bijvoorbeeld gemiddeld 10 jaar ondersteund. Bij grote aanbieders zoals Red Hat is support zelfs beschikbaar in het Nederlands, wat vaak wel prettig is.

 

Er zitten echter ook grenzen aan deze vorm van support. Uiteindelijk beperkt de ondersteuning zich namelijk tot de technische werking van de Linux machines. Er wordt niet gekeken naar de manier waarop jij je Linux omgeving inricht en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Vergelijk het met een autogarage: de monteur kan je helpen als je motor kapot is, maar niet als de achterbak te vol geladen is.

 

3. In-house of freelance Linux specialist

Als je organisatie groeit en je meer en meer computers op Linux hebt draaien, is het de moeite waard om op zoek te gaan naar (extra) Linux expertise. Je kunt een nieuwe collega aannemen of een freelancer inhuren. Zo heb je altijd iemand dichtbij die eventuele probleem op kan pakken. Let bij het zoeken van een geschikte kandidaat op hun Linux ervaring en de benodigde certificaten. Iemand aannemen of inhuren is echter alleen rendabel als Linux beheer een fulltime baan is. Parttime capaciteit is nou eenmaal niet handig als je omgeving eigenlijk elke dag van de week moet worden gemonitord. Denk ook na over een back-up voor als jouw Linux specialist onverhoopt uitvalt. Als je een ZZP’er inschakelt wordt dit al lastig, maar als je een Linux specialist inhuurt bij een IT (detacherings)bedrijf, zijn er vaak wel back-up mogelijkheden.

 

4. Totaalondersteuning voor Linux beheer

Kom je niet uit met community support of ondersteuning vanuit de leverancier? En is Linux beheer geen fulltime baan binnen jouw organisatie? Dan is totaalondersteuning wellicht een goede optie. Deze vorm van ‘Managed Services’ is namelijk een goede aanvulling op zowel gratis als betaalde Linux distributies. Feitelijk komt deze vorm neer op complete ontzorging. Een team van Linux experts zorgt er voor dat jouw Linux omgeving altijd draait, zonder dat jij daar omkijken naar hebt. Is een Linux machine kapot, dan zorgen ze voor een vervangende machine. Dreigt een harde schijf vol te raken, dan zorgen ze voor extra schijfruimte. Heb je een nieuwe applicatie? Het team zorgt ervoor dat de software gaat werken.

 

Het grote voordeel van deze vorm van Linux ondersteuning is dat je niet 5 dagen in de week, maar 24/7 toegang hebt tot support. Problemen worden op de achtergrond opgelost, terwijl jij geniet van je vrije avond. Totaalondersteuning is dus vooral geschikt voor organisaties die geen Linux specialisten in huis hebben, maar wel de zekerheid willen hebben dat ze altijd een beroep kunnen doen op een Nederlandstalige Linux expert.

 

Welke vorm van Linux ondersteuning kies jij?

Heb je al een idee over welke Linux ondersteuning het beste bij jouw situatie past? Wij denken graag met je mee en kunnen je vertellen of Linux Managed Services eventueel iets voor jou is. Ikzelf ben als Linux specialist regelmatig te vinden bij bedrijven die hulp en advies nodig hebben bij hun Linux omgeving. Dus wie weet spreken we elkaar binnenkort voor een goed Linux advies!

 

New call-to-action

 

    Deel dit artikel:
Ontvang de laatste Proxy updates

Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief

Michelle Janse - Senior Linux Consultant
Michelle is één van onze Senior Unix/Linux Infra beheerders met meer dan 20 jaar ervaring in de IT. Ze heeft 10 jaar bij IBM gezeten en vervolgens de laatste 11 jaar bij PostNL. Op dit moment voert zij o.a. projecten uit voor ons Managed Services Team. Hierbij komen zaken aan bod als OS Hardening, Linux infra incidenten-beheer, het beheer van Storage- en Backup-omgevingen en Zaal- en Netwerk-beheer.