<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3535202&amp;fmt=gif">

4x waarom upgraden naar Ansible Tower

Kleine IT-afdelingen hebben voldoende aan de basisfuncties van een automation tool zoals Ansible. Maar zodra de IT-omgeving groter en complexer wordt, veranderen de prioriteiten. Dan moet je gaan denken aan zaken als tijdsbesparing en security. Een upgrade naar Ansible Tower biedt de juiste toegevoegde waarde voor grote bedrijven. Proxy geeft je de vier belangrijkste redenen.

 

Ansible Tower is de extra ‘laag’ bovenop Ansible die complexe IT-infrastructuren inzichtelijk en beheersbaar maakt - met de kracht van een simpele user interface.

 

1. Zeg je opdrachtprompt vaarwel

Het handige van Ansible Tower is dat je geen commando's meer hoeft in te tikken om automatiseringstaken uit te starten. Via een centrale browser user interface is het een kwestie van een paar klikken uitvoeren. ‘Push button deployment’ noemt Ansible dat. Hoewel Ansible een prima basis is, is het voor grote en/of complexe IT-omgevingen geen overbodige luxe om zoveel mogelijk automatisch te doen. Met Ansible Tower heb je bijna geen handmatig werk meer, en dat scheelt flink wat tijd.

 

dashboard-ansible-tower

 

2. Rechtenbeheer

 

Rechtenbeheer is ongelooflijk belangrijk voor grote organisaties. Niet iedereen hoeft overal toegang toe te hebben. Met Ansible Tower kun je mensen of groepen mensen rechten toekennen of juist ontnemen. Zeker met het oog op de privacywetgeving AVG/GDPR is het noodzaak rechtenbeheer inzichtelijk te hebben en waar nodig aan te kunnen tonen.


En stel, iemand heeft geen verstand van Linux, maar hij of zij moet wel een taak kunnen runnen om een machine te configureren. Dan geef je hem of haar rechten tot een Playbook die dat voor ze regelt. Ze hoeven alleen maar de Playbook af te spelen, zonder diepgaande kennis van Linux te hebben.


Op het gebied van support kun je dus zo vol vertrouwen iemand complexe taken laten uitvoeren, omdat deze al gedefinieerd staan in een Playbook. Ieder support level kan zo zijn of haar taken uitvoeren. Even checken of de webserver up to date is? Checken of de firewall gereset moet worden? Geen probleem. Rechtenbeheer (Role Based Access Control - RBAC) is volledig geïntegreerd in Ansible Tower.


3. Gecentraliseerde logging


Logging, dat is uiteraard ook van belang. Het behoeft geen uitleg dat in een enterprise omgeving bijgehouden moet worden wie een bepaalde job heeft uitgevoerd, wanneer, en met welke parameters. Sterker nog, in organisaties met een security certificering is logging zelfs een vereiste.

 

Zeker in een organisatie waar de belangen groot zijn, helpt logging bij het snel oplossen van een probleem. Maar ook voor minder grote ondernemingen zou het niet onlogisch zijn om te weten wie er aan hun systemen heeft gezeten. In Ansible Tower wordt logging automatisch gedaan. De logfiles worden centraal  geaggregeerd, zodat bijvoorbeeld het zoeken naar fouten vele malen sneller kan.


4. API’s


Ansible Tower maakt gebruik van een REST API. Hierdoor wordt het mogelijk om Ansible Tower vanuit meerdere locaties aan te sturen. Denk bijvoorbeeld aan een ticket omgeving (bv. ServiceNow), die door middel van een API Ansible kan benaderen om bijvoorbeeld een pakket te laten installeren. Of denk aan een software ontwikkelstraat waarin je je CI/CD (bijvoorbeeld Jenkins) aanstuurt vanuit Ansible Tower. Denk ook aan integraties en custom notificaties die mogelijk worden, zoals een mailtje of een notificatie in Slack als een job succesvol is afgerond of monitoring die bij een alert automatisch een fix toepast. Door de REST API ben je optimaal flexibel!


Benieuwd wat Ansible en Ansible Tower nog meer voor je kan betekenen? Lees dan ons eBook.


Of wil je Ansible Tower liever gewoon in actie zien? Probeer dan eens de trial, kosteloos!

    Deel dit artikel:
Ontvang de laatste Proxy updates

Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief

Michelle Janse - Senior Linux Consultant
Michelle is één van onze Senior Unix/Linux Infra beheerders met meer dan 20 jaar ervaring in de IT. Ze heeft 10 jaar bij IBM gezeten en vervolgens de laatste 11 jaar bij PostNL. Op dit moment voert zij o.a. projecten uit voor ons Managed Services Team. Hierbij komen zaken aan bod als OS Hardening, Linux infra incidenten-beheer, het beheer van Storage- en Backup-omgevingen en Zaal- en Netwerk-beheer.