<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3535202&amp;fmt=gif">

5 slimme oplossingen op basis van een Linux distributie (deel 1)

Hoewel Linux op zichzelf geen applicatie is zitten de meeste Linux distributies wel vol met applicaties voor van alles en nog wat. Vergelijk het met een auto: Linux zelf is de kern (oftewel de motor), de Linux distributie is een complete auto die je kunt aankleden met vele verschillende accessoires, in dit geval applicaties. Een applicatie voor het zonnedak, een applicatie voor de leuke muziek, van alles is mogelijk. En zelfs de kleur van je auto, niet geheel onbelangrijk, kent een vergelijking binnen een Linux distributie: als je Linux als desktop gebruikt zijn er heel veel verschillende thema’s om je omgeving naar eigen wens in te richten. Maar wat zijn veelgebruikte of juist relatief onbekende applicaties die op Linux draaien? In dit blog geef ik een aantal voorbeelden van applicaties voor verschillende diensten op basis van een Linux distributie. Oftewel, 5 slimme oplossingen op basis van Linux.

 

 

1. Linux als fileserver/NAS

 

Als je het over out-of-the-box oplossingen hebt, dan is de fileserver of NAS (Network-Attached Storage) wel een veel voorkomende. Als je in de winkel een NAS voor 2 of 4 schijven koopt, dan krijg je een hele mooie fileserver die je zo op je netwerk kunt aansluiten. Maar onder water is zo'n apparaat in 99 van de 100 gevallen gewoon een kleine Linux computer waar de software al op staat geïnstalleerd om deze NAS zowel vanuit Windows als vanuit Linux te kunnen benaderen. De extra's waar je voor betaalt zijn een mooie behuizing, wat extra software (zoals bijvoorbeeld voor MediaCenter functionaliteit) en uiteraard een stukje support.

 

Maar de software die onder water zorgt voor zijn functie als fileserver of NAS is standaard voorhanden in werkelijk iedere Linux distributie. Je hebt bijvoorbeeld Samba, de Windows fileserver software voor Linux, oftewel de software waardoor de Linux machine er op het netwerk uitziet als een Windows server. En je hebt iets wat de NFS server heet, dat is de afkorting voor Network File System. Met andere woorden: de manier waarop Linux computers onderling hun bestanden kunnen delen.

 

2. Linux als WikiWikiWeb

 

WikiWikiWeb hoor ik je denken? Het alom bekende WikiPedia klinkt vast bekender in de oren. Een WikiWikiWeb is een documentatie-systeem waarbij het voornaamste kenmerk is dat je iets heel snel kunt editen. ‘Wiki’ is Hawaiiaans voor snel, dus eigenlijk een SnelSnelWeb. Tegenwoordig kortweg ‘Wiki’ genoemd.

 

Hiervan zijn in de loop der jaren meerdere smaken ontstaan waarvan ‘MediaWiki’, de basissoftware van WikiPedia, en ‘DokuWiki’ momenteel de bekendste en meest gebruikte zijn. Iedere Wiki-software heeft zijn eigen sterke punten. MediaWiki is bijvoorbeeld heel goed met media, zoals de naam al zegt. En DokuWiki leent zich uitstekend voor documentatie en heeft een vrij uitgebreid rechtensysteem.

 

En nu komt het mooiste: beide smaken Wiki-software zitten in de opslag (repositories) van de meeste Linux distributies en zijn dus met de spreekwoordelijke druk-op-de-knop te installeren. Mits je een GUI hebt, anders is het op de command-line een kwestie van 1 commando intikken, en de rest wordt allemaal voor je geregeld. Dit wordt zelfs dusdanig goed voor je geregeld dat er, en er zal bij sommige lezers al een lichtje gaan branden, een complete LAMP-stack of in het Nederlands LAMP-systeem geïnstalleerd wordt.

 

Deze leg ik even uit: de Wiki-software zelf kan helemaal niets beginnen zonder een webserver en een database. En de Wiki-software is geschreven in een scripttaal die ook op het systeem gezet moet worden. Het pakketbeheer installeert dat automatisch mee, en het resultaat is een LAMP-systeem. LAMP is dan ook de afkorting voor Linux met daarop een webserver (Apache), een database (MySQL of MariaDB) en een van de scripttalen PHP, Perl of Python.Nu is een WikiWikiWeb niet het enige voorbeeld van een LAMP-systeem. Het kan ook blogsoftware zijn of een compleet CMS voor de website (zoals Joomla of WordPress).

 

Ben je benieuwd naar de overige drie Linux applicaties? Houd dan ons blog in de gaten! Heb je in de tussentijd vragen of uitdagingen rondom Linux? Bekijk dan eens onze Linux support gids of vraag een gratis health check aan!

 

New call-to-action

 

    Deel dit artikel:
Ontvang de laatste Proxy updates

Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief

Michelle Janse - Senior Linux Consultant
Michelle is één van onze Senior Unix/Linux Infra beheerders met meer dan 20 jaar ervaring in de IT. Ze heeft 10 jaar bij IBM gezeten en vervolgens de laatste 11 jaar bij PostNL. Op dit moment voert zij o.a. projecten uit voor ons Managed Services Team. Hierbij komen zaken aan bod als OS Hardening, Linux infra incidenten-beheer, het beheer van Storage- en Backup-omgevingen en Zaal- en Netwerk-beheer.