<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3535202&amp;fmt=gif">

5 slimme oplossingen op basis van een Linux distributie (deel 2)

In mijn vorige blog heb ik een tweetal vormen van Linux servers (applicaties) behandeld: Linux als fileserver/NAS en Linux als WikiWikiWeb. Er zijn er echter nog veel meer. In deze blog wil ik er nog drie benoemen, namelijk Linux als mailserver, als monitoringsysteem en als proxyserver.

 

 

3. Linux als mailserver

 

Het is weer een hele andere tak van sport, maar Linux kan ook uitstekend dienst doen
als oplossing voor e-mail. Niet alleen als mailserver zelf, want dat is slechts een kern in een mail-omgeving, maar ook alle bijkomende toeters en bellen zijn vaak opgenomen in de opslag (repositories) van de diverse Linux distributies. Vandaag de dag wordt vaak gebruik gemaakt van PostFix als mailserver. Maar daarmee alleen ben je er nog niet, je wilt je e-mail tenslotte ook kunnen lezen en daarvoor is er Dovecot.
Deze combinatie zorgt ervoor dat je mail kunt verzenden en ontvangen.

Helaas weten de spammers tegenwoordig maar al te goed hoe e-mail werkt en is het zeer wenselijk, zo niet een noodzakelijk kwaad, om je mailserver uit te rusten met een oplossing om SPAM zoveel mogelijk te weren. Gelukkig bestaat ook hiervoor een oplossing: SpamAssassin. En als we dan toch bezig zijn om mail te filteren op ongewenste zaken kunnen we ook een opensource Anti-Virus oplossing erbij integreren, vaak wordt hiervoor ClamAV gebruikt.

Nu de mailserver is ingericht als complete oplossing kunnen de gebruikers hier mee werken met hun favoriete e-mail programma ("mail client") maar soms is het wel zo prettig om over een webmail omgeving te beschikken zodat je altijd en overal bij je e-mail kunt zolang je maar een webbrowser ter beschikking hebt. Ook dit zit in de meeste Linux distributies, vaak ook in meerdere smaken maar RoundCube is een van de meest gebruikte oplossingen hiervoor.


4. Linux als monitoringsysteem

 

We hebben ondertussen enkele Linux-servers draaien: een fileserver, een WikiWikiWeb, een mailserver en wellicht nog enkele andere diensten. Daarnaast draait misschien ook nog wel een Windows-omgeving voor het een of ander. Dan wordt het toch zaak om af en toe te controleren of de boel nog draait en of de schijfruimte op bijvoorbeeld de mailserver niet volloopt omdat er iemand probeert complete DVD’s of andere grote bestanden te mailen. Als automatiseerder ben ik liever lui dan moe 😉, daarom installeer ik een Linux server om zichzelf en alle andere systemen voor mij in de gaten te houden, en mij erop te attenderen als er iets mis is gegaan, of liever nog: dreigt mis te gaan.

Want sommige zaken kun je niet zien aankomen, maar andere dingen mogelijk weer wel. Als bijvoorbeeld een harde schijf langzaam aan begint te vullen, we halen het voorbeeld van onze mailserver er weer even bij, dan is die niet van het ene op het andere moment vol. Gebruikers verzamelen in de loop der tijd e-mails, bewaren daarvan het een en ander en het resultaat is dat er steeds meer diskruimte wordt gebruikt. Een vaak voorkomende oplossing in een monitoring-omgeving is om dan een melding te maken als een schijf een vullings-percentage bereikt van 90%. Met 10% vrije ruimte is er dan geen noodzaak om direct in te grijpen, maar kun je op je gemak kijken of er eventueel geschoond kan worden om meer ruimte vrij te maken en indien nodig op tijd een nieuwe te bestellen.

Monitoring systemen vallen uiteen in twee categorieën. Met realtime monitoring via bijvoorbeeld Nagios, kun je over de actuele status rapporteren. Daarnaast heb je systemen die de historische informatie bijhouden om bijvoorbeeld te zien hoe snel een disk volloopt. Een voorbeeld hiervan is Cacti.
Gelukkig is er ook een oplossing genaamd Zabbix, die beide combineert en welke ik zelf dan ook graag gebruik om mijn omgevingen in de gaten te houden. Zabbix ondersteunt diverse smaken systemen waaronder Linux en Windows en is vrij gemakkelijk in gebruik omdat je alles in een web GUI hebt zitten.
En het kan gebruik maken van bijvoorbeeld e-mail om de beheerder te informeren als er iets gaande is, zodat je niet continue naar de GUI hoeft te kijken.

 

5. Linux als bijvoorbeeld proxyserver


Als de collega's ondertussen gewend zijn te werken met een webmail systeem en zaken documenteren in het WikiWikiWeb, komt er een keer de vraag of deze interne systemen niet beschikbaar gemaakt kunnen worden via het internet. Zeker in deze periode van thuiswerken. Zelf wil je dan ook graag naar je Zabbix monitoring dashboard kunnen kijken als je toch je diensten op internet gaat publiceren.

Hoewel Linux een behoorlijk veilig systeem is wil je deze wellicht toch niet rechtstreeks aan internet verbinden om aanvallen van buitenaf te voorkomen. Vaak wordt er dan een component tussen de webserver en het internet geplaatst om te zorgen dat de aanvragen bij de webserver terecht kunnen komen zonder dat deze zelf aan het internet hangen. De naam van een dergelijke component is een proxyserver, en inderdaad: ons bedrijf is hiernaar vernoemd.

Deze proxyservers zijn eigenlijk vrij generieke componenten en op vele manieren in te zetten. Het gaat te ver om dat hier nu allemaal uit de doeken te doen. Ik volsta dan ook met de mededeling dat hiervoor vaak Squid en NGINX gebruikt worden. Mocht je hier benieuwd naar zijn, laat het dan even weten en wellicht gaan we hier in een volgend blog dieper op in.


Dit is nog maar het topje van de ijsberg van wat er mogelijk is met Linux, er is nog veel meer moois beschikbaar! Kijk eens rond in het pakket-beheer van een Linux distributie en als je er niet uit komt kijken wij graag eens met je mee.

 

De ideale Linux beheerder

 

    Deel dit artikel:
Ontvang de laatste Proxy updates

Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief

Michelle Janse - Senior Linux Consultant
Michelle is één van onze Senior Unix/Linux Infra beheerders met meer dan 20 jaar ervaring in de IT. Ze heeft 10 jaar bij IBM gezeten en vervolgens de laatste 11 jaar bij PostNL. Op dit moment voert zij o.a. projecten uit voor ons Managed Services Team. Hierbij komen zaken aan bod als OS Hardening, Linux infra incidenten-beheer, het beheer van Storage- en Backup-omgevingen en Zaal- en Netwerk-beheer.