<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3535202&amp;fmt=gif">
Don Kemps - Account Manager
Don Kemps - Account Manager 08-01-2019 4 min

5 tips om succesvol te starten met Ansible

Ansible is een zeer populaire IT-automation tool waarbij het aantal gebruikers explosief groeit met de dag. Veel IT'ers gaan direct enthousiast aan de slag met deze tool, zonder een gedegen lange termijn plan. Dit zorgt voor tijdrovende fouten of een inrichting die niet bestendig is voor de toekomst. In dit blog geven we 5 waardevolle tips & tricks voor een effectieve start met Ansible. 

 

Als je je eerste stappen met Ansible wil zetten, of simpelweg de mogelijkheden met deze handige IT automation tool wil testen, raden wij je sterk aan om niet direct hiermee te testen en aan de slag te gaan. Dit lijkt laagdrempelig maar in de praktijk zien wij dit vaak fout gaan op lange termijn. Lees onze 5 tips om succesvol met Ansible te starten binnen jouw organisatie.

 

 • Alles weten over Ansible? Lees ook vooral ons gratis eBook

 

1. Inventariseer maar begin klein

Vind een simpele, kleine taak op je IT afdeling die je regelmatig op veel verschillende machines moet doen en waar jij of je collega’s zich aan ergeren. Een taak die je tijd zal besparen als je het automatiseert - dat zijn taken die snel te begeleiden zijn en die direct voor verlichting zorgen op je IT afdeling. Hiermee bespaar je direct een hoop tijd en krijgt de IT-afdeling meteen meer gevoel bij de mogelijkheden van Ansible.

 

2. Zorg voor een goede eerste playbook

Met een playbook trap je jouw script af en een goede opbouw hiervan is dan ook essentieel om fouten te voorkomen. Op Ansible Galaxy - de grootste online resource voor playbooks, opgebouwd door de community van Ansible, vind je talloze playbooks. Wij adviseren echter om een professionele partij je te laten helpen om een eerste Playbook op te stellen. Dit zorgt dat je direct start met een goede basis; niet alleen voor de playbooks maar ook voor het opzetten van een solide proces van IT automation.

 

In de praktijk zien wij bij bedrijven die hiermee zelf aan de slag zijn gegaan dat zij vaak niet gekozen hebben voor een toekomstbestendige inrichting, waardoor ze later veel tijd kwijt zijn om dit te herstellen. Vaak betrekken ze er dan alsnog een professionele partij erbij, terwijl dit aanzienlijk meer tijd kost dan om dit direct in de begin fase te doen (zowel van het externe bedrijf als de IT'er zelf)

 

3. Overweeg de Enterprise versie

Hoewel open source IT-oplossingen goed zijn voor het versnellen van wereldwijde innovatie, en wij uiteraard deze projecten een warm hart toedragen, zien wij ook veel toegevoegde waarde in de Red Hat Enterprise-versie. Wanneer bruikbare open source technologie beschikbaar komt, wordt deze uitvoerig door Red Hat getest, geoptimaliseerd, veilig en betrouwbaar gemaakt. Vervolgens wordt dit verzameld, verpakt en ondersteund in een product waar je optimaal mee aan de slag kunt. Dit zorgt ervoor dat je als bedrijf geen risico loopt en Ansible altijd goed en soepel draait.

 

Daar komt nog eens bij dat je bij een betaalde versie (24x7) support krijgt, een wezenlijk verschil. Daarnaast krijg je toegang tot het Red Hat kenniscentrum, een immens ecosysteem van partners, klanten en experts.

 

Weeg dan ook goed af of deze zaken voor jouw organisatie belangrijke onderdelen zijn.

 

4. Onderzoek de mogelijkheden van Ansible Tower

De engine van Ansible is command line-based. Hoewel de code makkelijk te leren is, zorgt een goede user interface ervoor dat je werkzaamheden in 1 oogopslag inzichtelijk maakt. Red Hat Ansible Tower is zo’n interface in de vorm van een webbrowser. Hier kan je taken gecontroleerd uitvoeren die in de Ansible-engine gescript zijn. Tower komt ook met een REST API en CLI, waardoor je Ansible vanuit elke willekeurige andere plek kan aansturen. Waar we bij Proxy erg van houden, is dat je in Tower eenvoudig profielen kan definiëren. Je kunt toegang regelen, taken verdelen, delegeren en audits uitvoeren. De logging is een sterk onderdeel van Ansible Tower. Stel, je werkt met tien beheerders in een omgeving. Dan registreert Tower wie inlogt op welk systeem.

 

Is inzage in de geschiedenis en rechtenbeheer belangrijk voor jouw organisatie? Dan is het zeker interessant om de mogelijkheden van Ansible Tower te onderzoeken.

 

Met Ansible Tower heb je:

 • Ultieme controle over je IT infra met een helder, visueel dashboard
 • Role-based access control
 • Taakverdeling
 • Gecentraliseerde logging
 • Ingebouwde notificaties
 • Mogelijkheid om Tower overal te integreren met behulp van de API

 

5. Ga gestructureerd aan de slag

Wanneer je bovenstaande punten goed geïnventariseerd hebt zijn de vervolgstappen eenvoudig:

 1. Installeer Ansible (Tower)
 2. Regel remote toegang
 3. Run het Playbook - vervolgens gaat de rest vanzelf
 4. Bekijk wat je nog meer kan automatiseren en bespaar direct nog meer tijd

Vanaf het moment dat dit draait, ben je al bezig met tijd besparen. Nu heb je meteen tijd over om te bekijken wat je nog meer kan automatiseren. Onze ervaring na de eerste run is dat klanten meteen enthousiast worden. Omdat Ansible zorgt voor directe resultaten en gemak, zien wij bij hen de intrinsieke wil om meer te doen. Nu gaat de bal daadwerkelijk rollen!

 

Nu je de belangrijkste tips over Ansible geleerd hebt, is het tijd om gewoon te starten. We begeleiden je graag met de eerste stappen binnen Ansible en kunnen je bijvoorbeeld helpen met het opstellen van je eerste Playbook. Maar het is voor ons ook mogelijk om de volledige Ansible omgeving voor je te beheren.

 

Interesse? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

 


Meer weten over Ansible?

In ons uitgebreide gratis Nederlandstalige eBook, geschreven door onze DevOps specialisten, vind je alle belangrijke informatie die je als IT’er moet weten over Ansible én nog meer waardevolle tips om hiermee aan de slag te gaan.

 

gratis-ebook-ansible

  Deel dit artikel:
Ontvang de laatste Proxy updates

Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief

Don Kemps - Account Manager
Don is onze New Business Account Manager en hét aanspreekpunt voor onze oplossingen van Red Hat. Met al uw vragen over Red Hat, Ansible, Open Shift, Managed Services en digitale transformatie kunt u bij Don terecht. Maar natuurlijk ook voor alle andere IT gerelateerde zaken. Don gaat graag met u in gesprek om samen voor u de beste oplossing te bepalen en te implementeren.