<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3535202&amp;fmt=gif">

Ansible op Windows: een geslaagde match?

Ansible is al lange tijd een bekende tool binnen de Linux wereld. Meer en meer Linux beheerders en DevOps engineers hebben Ansible ontdekt en gebruiken het nu dagelijks in hun IT omgevingen om taken op een eenvoudige manier te automatiseren. Maar hoe zit het met omgevingen waar voornamelijk met Windows systemen wordt gewerkt? Is er dan ook een sterke rol weggelegd voor Ansible? In dit blog geven we antwoord op deze veelgestelde vraag en beschrijven we hoe Ansible werkt op Windows.


Is Ansible dan ook een aanrader in Windows omgevingen? Een vraag die we regelmatig te horen krijgen vanuit de operatie. Daar kan ik als systeem manager een heel kort antwoord op geven: het antwoord is zeker ja!

 

De kleine hoeveelheid beheerders die al Ansible toepassen op Windows systemen geven aan heel positief te zijn tegenover Ansible. Zij geven de voorkeur aan Ansible over andere automation tools die op Windows beschikbaar zijn. Denk aan Microsoft tools, zoals DSC of andere 3rd party tools.

 

Hoe werkt Ansible op Windows?


Ansible maakt gebruik van Windows PowerShell modules en WinRM om zijn taken uit te voeren. Om een Ansible playbook af te kunnen trappen moet u Ansible installeren op een omgeving waar een terminal / shell beschikbaar is (dit noemen ze de Ansible Controller). Op Windows zijn daar verschillende tools voor, denk bijvoorbeeld aan Win32-OpenSSH. Ansible op een Linux VM installeren die in een VirtualBox draait is ook een optie.

 

Als u Ansible geïnstalleerd en geconfigureerd hebt, kunt u direct aan de slag met het bouwen van playbooks. Omdat Ansible een agentless tool is hoeft u geen extra software op uw Windows omgeving te installeren.

 

Tip: u kunt de instructies hoe u Ansible inricht eenvoudig vinden op de website van Ansible, inclusief officiële documentatie.

 

Ansible taken op Windows

 

U kunt met Ansible alles automatiseren wat u wilt. Denk aan:

  • Verzamelen informatie van een Windows systeem;
  • MSI pakketten installeren;
  • Windows features / services installeren / stoppen / starten;
  • Gebruikers / groepen beheer;
  • Windows Updates;
  • Custom PowerShell scripts aftrappen.

 

Een groot voordeel van Ansible is dat u geen BASH scripting kennis nodig hebt om met Ansible aan de slag te gaan. De taal is zo eenvoudig dat u altijd begrijpt wat een playbook doet als u het aftrapt. Voor omgevingen met “mixed” type systemen heeft u dus met één tool voldoende om uw hele IT infra te automatiseren, en heeft u dus geen behoefte meer om specifiek voor Windows aparte tools te gebruiken.

 

Zijn er ook nadelen?

 

In principe is Ansible een eenvoudige tool en makkelijk te begrijpen. Voor sommige beheerders kan het een nadeel zijn dat Ansible geen grafische interface heeft. Mocht dit een groot nadeel zijn; Ansible Tower beschikt hier wel over. Verder bent u verplicht om een Ansible controller te hebben waar Ansible op opereert. Het is voor Windows iets meer werk om Ansible in te richten dan op Linux, maar zoals eerder uitgelegd zijn hier genoeg How to’s over te vinden op het internet. Ook staan wij bij Proxy uiteraard graag voor u klaar om u op weg te helpen!

    Deel dit artikel:
Ontvang de laatste Proxy updates

Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief

Giga Macharoblishvili - System Manager
Giga werkt al sinds 2010 bij Proxy, beschikt over een enorme bak IT kennis en heeft vele certificaten op zijn naam staan van onder andere Red Hat en Solaris. Hij deelt graag zijn IT kennis met u en staat altijd open voor nieuwe onderwerpen.