<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3535202&amp;fmt=gif">

Ansible verslaat Chef & Puppet als top configuratie management tool

Toenemende cloud-acceptatie heeft ertoe geleid dat organisaties steeds meer op zoek zijn naar tooling voor configuratiebeheer. Als het correct wordt uitgevoerd, is configuratiebeheer een krachtig hulpmiddel voor operations. In plaats van een omvangrijk takenpakket om servers handmatig te configureren, kan dit dan volledig geautomatiseerd worden. Hier zijn een hoop handige tools voor beschikbaar. Onlangs heeft Ansible de tools Puppet & Chef verslagen als populairste cloud configuratie management tool.
 

Multi-cloud steeds populairder

Ongeveer 84% van de ondernemingen heeft een multi-cloud strategie en 66% heeft een centraal cloud-team, zo blijkt uit het rapport van Rightshale 'State of the Cloud van Flexera', dat woensdag 17 april 2019 werd gepubliceerd. Organisaties omarmen multi-cloud. Gemiddeld gebruiken bedrijven al snel vijf clouds. 
 

Cijfers uit het rapport

Het rapport onderzocht 786 respondenten, waarvan 58% van de onderzochte ondernemingen meer dan 1.000 werknemers heeft. Amazon Web Services (AWS) is de grootste aanbieder van public cloud, gevolgd door Microsoft Azure en daarachter Google Cloud Platform.
 

Geschikte tooling voor configuratiebeheer

Organisaties zijn dan ook steeds meer op zoek zijn naar tooling voor configuratiebeheer. Geautomatiseerd configuratiebeheer was een van de eerste aanjagers van de DevOps-beweging en stelt ontwikkelaars en testteams in staat om sneller software naar productie te brengen. Als het correct wordt uitgevoerd, is configuratiebeheer dan ook een krachtig hulpmiddel voor operations. Veel repeterende taken kunnen hiermee volledig geautomatiseerd worden. In onderstaand overzicht vind je de meest populaire configuratiehulpmiddelen die op dit moment gebruikt worden: Ansible, Chef, Puppet, Terraform & Salt.
 
configuration-tools-used
 
In onderstaande diagram vind je de groeicijfers van de diverse automatiseringsplatformen in 2018 en 2019.
 
Zoals je kunt zien is Ansible de facto standaard aan het worden voor het automatiseren van IT taken en IT workflows.
 
configuration-tools-used-2019-2018
 
De populariteit van Ansible is geen verrassing; het is een krachtige en eenvoudige tool voor het beheer van een groot aantal servers. Met Ansible kunnen gebruikers flexibele, geautomatiseerde taken (of een workflow aan taken) maken die vervolgens worden uitgevoerd vanaf een centrale server. Je hebt dus één toegangspunt waar je alle taken kan uitvoeren.
 
 
Meer weten?

Iedere IT’er weet dat vele dagelijkse werkzaamheden bestaan uit repeterende taken. Er valt dan ook heel wat te automatiseren en daarmee is er veel tijdwinst voor je organisatie te behalen.

 

In ons uitgebreide ebook vind je belangrijke informatie die je als IT’er moet weten over Ansible, een tool die je hierbij kan helpen.

 

gratis-ebook-ansible

    Deel dit artikel:
Ontvang de laatste Proxy updates

Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief

Michelle Janse - Senior Linux Consultant
Michelle is één van onze Senior Unix/Linux Infra beheerders met meer dan 20 jaar ervaring in de IT. Ze heeft 10 jaar bij IBM gezeten en vervolgens de laatste 11 jaar bij PostNL. Op dit moment voert zij o.a. projecten uit voor ons Managed Services Team. Hierbij komen zaken aan bod als OS Hardening, Linux infra incidenten-beheer, het beheer van Storage- en Backup-omgevingen en Zaal- en Netwerk-beheer.