Don Kemps - Account Manager
Don Kemps - Account Manager 20-08-2019 3 min

Data-centrisch denken: dé manier om het maximale uit uw data te halen

Digitale transformatie gaat verder dan alleen technische innovatie, zoals we al eerder beargumenteerden. Het doel is een echte digital enterprise, waarin u snel nieuwe en betere applicaties kunt bouwen die de behoeftes van uw doelgroep dienen. Zo’n digital enterprise staat of valt bij de slimme inzet van data. Data-driven is niet genoeg; het is tijd voor data-centrisch denken. In deze blog leggen we u uit waarom een data-centrische aanpak ook voor u van belang is.

 

Het belang van data mag ondertussen bekend zijn. Talloze organisaties claimen met trots dat ze data-driven zijn. Maar data-driven is niet hetzelfde als data-centrisch. Een data-driven organisatie verzamelt data en weet deze - eventueel met behulp van een data-analyst - in te zetten binnen het bedrijfsproces. Een data-centrische organisatie gaat een stap verder: de bedrijfsstructuur en -strategie is volledig ingericht rond data. Het betekent in de praktijk dat data niet gebonden is aan bepaalde applicaties, producten of afdelingen maar dat de gehele organisatie werkt vanuit één, verenigd datamodel. Applicaties komen en gaan; voor een data-centrische organisatie vormt data het fundament onder het bedrijfsproces.

 

Kennis is macht

‘Data-centrisch denken’ is meer dan een buzzwoord, het is juist een bij uitstek praktisch concept. Vrijwel alle organisaties verzamelen immers data. Over hun applicatiegebruik, verkoopcijfers of klanttevredenheid bijvoorbeeld. Sommige data verandert voortdurend en speelt een cruciale rol in het bedrijfsproces, zogeheten ‘hot data’. ‘Cold data’ aan de andere kant wordt verzameld en opgeslagen, maar vervolgens niet of nauwelijks gebruikt. Veel organisaties schatten het belang van hun hot data veel hoger in dan hun cold data. Een belangrijke misvatting. Cold data is juist extreem waardevol, bijvoorbeeld om langetermijnontwikkelingen in diensten of producten te ontdekken en te analyseren. Door uw cold data kritisch onder de loep te nemen en een belangrijke plaats te geven in uw bedrijfsproces, vormt u het om tot hot data. Dat is de kern van data-centrisch denken: het maximale potentieel uit de gegevensstroom van uw organisatie halen.

 

Een passende cloudoplossing

Vrije toegang tot al uw bedrijfsdata is essentieel om data-centrisch te werk te gaan. En juist daar schort het nog wel eens aan. Veel organisaties zijn geneigd om hun cloudstrategie vorm te geven rond hun applicaties. Grote hoeveelheden data worden in de cloud gegenereerd of daar vanuit de bedrijfsservers opgeslagen. Maar het bewaren, exporteren of analyseren van al die data kan gepaard gaan met heftige workloads en veel opslagruimte. De kosten lopen in zo’n geval al snel op. U betaalt uw cloudprovider immers voor uw dataverbruik en hoe meer data, hoe hoger de kosten. Daarnaast bent u afhankelijk van ononderbroken toegang tot de cloud om bij uw bedrijfsdata te komen. Een data-centrische aanpak wijst u de weg naar de juiste cloudstrategie voor uw bedrijf. U wilt er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw data zoveel mogelijk op één plek geconsolideerd en toegankelijk is. Tegelijkertijd wilt u ook gebruik kunnen maken van de mogelijkheden van de cloud. Een hybride cloudstrategie met lokale opslag biedt dan uitkomst. Door uw systemen naar de cloud te verhuizen en tegelijkertijd uw data on premise te houden, creëert u niet alleen een kostenefficiënte IT-infrastructuur maar houdt u ook grip op uw meest waardevolle bezit.

 

Sneller en beter

Uw bedrijfsdata beter consolideren en inzetten is niet alleen een mooi doel op zichzelf, het leidt ook tot een beter reactievermogen binnen uw organisatie. Gewapend met de juiste kennis kunt u veel gemakkelijker traceren waar zich problemen voordoen in uw applicaties en deze snel oplossen. Maar door data-centrisch te werk te gaan, kunt u ook anticiperen op de toekomst. U heeft een beter begrip van uw klanten en de manier waarop ze uw applicaties gebruiken. U signaleert potentiële bottlenecks op basis van langetermijndata, of krijgt beter inzicht in het ontwikkelproces van uw applicaties. Die kennis zorgt niet alleen voor betere applicaties, maar ook voor meer organisatorische wendbaarheid. U weet immers precies waar de knelpunten zitten en kan deze doelgericht aanpakken. Een data-centrisch bedrijf wacht niet af tot problemen of kansen zich voordoen, maar kan juist proactief handelen. Een sterk voordeel in een snel veranderende markt. 

 

Goede data-opslag is cruciaal voor ieder data-centrische organisatie. Zonder betrouwbare opslagruimte staat zelfs de beste data machteloos.

Ontvang de laatste Proxy updates

Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief

Don Kemps - Account Manager
Don is onze New Business Account Manager en hét aanspreekpunt voor onze oplossingen van Red Hat. Met al uw vragen over Red Hat, Ansible, Open Shift, Managed Services en digitale transformatie kunt u bij Don terecht. Maar natuurlijk ook voor alle andere IT gerelateerde zaken. Don gaat graag met u in gesprek om samen voor u de beste oplossing te bepalen en te implementeren.