<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3535202&amp;fmt=gif">
Don Kemps - Account Manager
Don Kemps - Account Manager 23-03-2020 3 min

De opmars van Linux in het bedrijfsleven

Linux is één van de snelstgroeiende besturingssystemen voor het bedrijfsleven. Ondanks dat Linux lange tijd voorbehouden leek aan techneuten, maakt ook een toenemend aantal bedrijven de overstap. In deze blog leggen we uit waarom Linux ook voor u het overwegen waard is.

 

Linux vormt de ruggengraat voor talloze servers, CMS-systemen en clouddiensten, waaronder de diensten van Amazon AWS. Windows was lange tijd heer en meester binnen de besturingssystemen voor de zakelijke markt. Een situatie die deels te danken was aan de reputatie van Linux onder het grote publiek en in het bedrijfsleven. Linux zou een complex besturingssysteem zijn dat lastig te doorgronden was. Een idee dat voortkwam uit de grote hoeveelheid distributors (‘distro’s’) die ieder hun eigen versies van Linux aanboden. De overvloed aan keuze was niet alleen overweldigend, maar sommige versies waren inderdaad niet altijd even gebruiksvriendelijk.

 

Brug tussen werelden

Die dagen zijn echter verleden tijd, Linux is een volwassen besturingssysteem geworden. Met de opkomst van een generatie aan gebruiksvriendelijke Linux-besturingssystemen specifiek bestemd voor het bedrijfsleven. De marktleider is Red Hat Enterprise Linux (RHEL) van Red Hat. Het bedrijf richt zich al sinds de begindagen van Linux specifiek op de zakelijke markt en weet goed wat het bedrijfsleven verwacht van een besturingssysteem. Tegelijkertijd onderhoudt Red Hat nauwe contacten met de enthousiaste Linux-gemeenschap. Bijvoorbeeld door steun voor Fedora, een versie van Red Hat Linux die geheel onderhouden wordt door de community en bekend staat als een bron van innovatie. En dat is terug te zien in RHEL: nieuwe en vooruitstrevende features, maar wel met de performance en de stabiliteit die het bedrijfsleven verwacht. 

 

Flexibel én betrouwbaar

De overstap naar een Linux-besturingssysteem zoals RHEL laat zich verklaren door een drietal redenen: flexibiliteit, kostenefficiëntie en veiligheid. Van de drie is flexibiliteit misschien wel het meest kenmerkende voordeel van Linux. Doordat de Linux-kernel open source is kan iedereen - van enthousiaste vrijwilliger tot professionele ontwikkelaar - het gebruiken om een eigen applicatie naar wens te bouwen. Dat betekent in de praktijk niet alleen dat er tal van licentievrije applicaties beschikbaar zijn, maar ook dat een organisatie gemakkelijk zelf haar eigen applicaties kan bouwen die naadloos integreren met het besturingssysteem. Maar de flexibiliteit gaat dieper dan alleen een variëteit aan applicaties. Zo legt Red Hat met RHEL 8 het grondwerk voor een DevOps-werkwijze binnen Linux. Het potentiële nadeel van al die flexibiliteit is dat niet elke opensource-applicatie even stabiel of gebruiksvriendelijk is. Daarin ligt de meerwaarde van een dienstverlener zoals Red Hat, die gemakkelijk nieuwe features kan incorporeren zonder offers te brengen op gebied van kwaliteit of stabiliteit.

 

Kostenefficiënt besturingssysteem

Linux kenmerkt zich niet alleen door flexibiliteit, maar ook door lagere kosten. Niemand kan immers beslag leggen op de open source Linux-kernel, die de basis vormt van alle Linux-besturingssystemen. Linux-besturingssystemen rekenen geen licentiekosten, anders dan bijvoorbeeld Windows. Juist het gebrek aan instapkosten maakt de overstap een aantrekkelijke keuze. U wilt natuurlijk wel geholpen worden bij problemen en er voor waken dat uw besturingssysteem en applicaties up-to-date blijven. Ook hier bieden zakelijke Linux-aanbieders zoals Red Hat uitkomst. RHEL biedt tools, ondersteuning en kennis voor een vast bedrag per jaar. Dat kan, afhankelijk van de gekozen set-up, een stuk goedkoper uitvallen dan een Windows-licentie.

 

Veiligheid boven alles

En derde voordeel is de veiligheid van Linux, die stevig verankerd is in de opzet van het besturingssysteem. Ook hier werkt open source in het voordeel van Linux: er speuren heel wat ogen mee naar potentiële zwakke plekken, in samenwerking met de security-experts van professionele distro’s zoals Red Hat. Ook belangrijk is het feit dat Linux-besturingssystemen werken met privileges. Gebruikersaccounts hebben normaliter maar beperkte rechten en krijgen geen toegang tot de kern van het besturingssysteem. Wanneer een virus toeslaat, is de schade beperkt: lokale bestanden kunnen besmet raken, maar het virus kan niet het hele systeem infecteren. Bijkomend veiligheidsvoordeel is dat de meeste criminelen malware schrijven voor Windows, gegeven de enorme populariteit van dat besturingssysteem. Linux heeft daardoor relatief minder vaak te kampen met malware en andere malafide software.

 

Release RHEL 8

Onlangs maakte Red Hat bekend dat Red Enterprise Linux versie 8 is uitgekomen. Maar waarom zou u dit willen gebruiken? En, wat is er dan precies anders vergeleken met RHEL 7? Een voorbeeld is dat RHEL 8 zorgt voor een betere cloud adaptability. Daarnaast is RHEL 8 ook gebruiksvriendelijker gemaakt, om een makkelijke toegang te geven aan startende Linux en Windows beheerders. Meer weten over de verschillen? Hierover schreef collega Ben Wismans een mooie blog

 

Flexibel, kostenbesparend én veilig, zonder in te boeten op stabiliteit of kwaliteit. Dat is de kracht van Linux. Benieuwd wat Linux voor uw organisatie kan betekenen? Proxy is trotse partner van Red Hat. Bekijk onze Linux-diensten of neem contact met ons op voor meer informatie.

 

New call-to-action

    Deel dit artikel:
Topics
Ontvang de laatste Proxy updates

Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief

Don Kemps - Account Manager
Don is onze New Business Account Manager en hét aanspreekpunt voor onze oplossingen van Red Hat. Met al uw vragen over Red Hat, Ansible, Open Shift, Managed Services en digitale transformatie kunt u bij Don terecht. Maar natuurlijk ook voor alle andere IT gerelateerde zaken. Don gaat graag met u in gesprek om samen voor u de beste oplossing te bepalen en te implementeren.