<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3535202&amp;fmt=gif">

Digitale transformatie en outsourcing: een roadmap

De opties om jouw bedrijf digitaal te transformeren zijn eindeloos. Wil je graag met de blockchain gaan werken of wil je een nieuwe weg inslaan met cloud computing? Wat je ook doet, het is belangrijk dat jouw nieuwe richting aansluit bij jouw huidige bedrijfsvoering en klanten of op z’n minst een extensie is hiervan. Maar het kan zijn dat jij niet de benodigde kennis en technische resources hebt om deze transformatie succesvol door te voeren. Je digitale transformatie (deels) uitbesteden kan op zo’n moment een hele goede optie zijn. In deze blog lees je meer over op wat voor manier je jouw nieuwe digitale strategie het beste vorm geeft en hoe je om moet gaan met outsourcing partners.

 

Wat heb ik in huis?

Voordat je aan de slag gaat met externe partijen is het verstandig om eerst de balans op te maken. Wat is het huidige businessmodel en welke resources, zowel menselijke als technische, gebruik je om dit model goed in te zetten? Betrek hierbij eventueel je head of sales en een deel van de technische staff. Zij kennen namelijk als geen ander hoe jouw businessmodel aan de voorkant én aan de achterkant werkt. Samen kunnen jullie gaan nadenken over nieuwe manieren om jullie businessmodel en strategie te verbeteren en te innoveren. Hier zijn wederom de opties eindeloos. Willen jullie gebruik maken van het Internet of Things, de blockchain, cloud storage of is een direct sales platform de beste optie? De keuze kan overweldigend zijn.

 

Kijk wat goed bij jullie huidige strategie past. Blijf je in dit proces haken door een gebrek aan technische knowhow of kom je er gewoonweg niet uit? Dan is dit een goed moment om met een consultant of andere externe partij te gaan zitten. Een consultant kan een frisse blik werpen op jullie digitale transformatie en vervolgens samen met jullie een nieuwe koers vaststellen. Bepaal hierna welk deel van de nieuwe strategie je zal willen uitbesteden.

 

Een nieuwe koers

Als jullie hebben besloten wat jullie nieuwe innovatieve strategie en aansluitend businessmodel gaat worden, is het alleen maar een kwestie van goede uitvoering. Neem dus goed de tijd om een heldere roadmap op te stellen. Een roadmap is een realistisch strategisch plan waarin je duidelijk je goals en gewenste uitkomsten opstelt en belangrijke milestones vastlegt. Beschrijf hierin technische-, sales- en partnership goals maar ook je externe partijen. Vergeet hierin niet een raming van de kosten en benodigde tijd toe te voegen! Het kan niet zo zijn dat jullie halverwege de roadmap er achter komen dat jullie innovatieslag te duur is. Kijk waar kosten bespaard kunnen worden en zet waar nodig eigen personeel in. Zodra iedereen een helder beeld heeft van de roadmap is het tijd om in gesprek te gaan met nieuwe outsourcing partijen.

  

Moet ik alles in huis hebben? 

Maar waarom zou je überhaupt een deel outsourcen? Het is waarschijnlijk dat een externe partij veel meer kennis heeft over de techniek. Laten we stellen dat jullie met cloud computing willen werken. Er staan een heleboel servers in een ruimte te pruttelen en jullie kennen deze van binnen en buiten. Maar deze servers inzetten voor cloud computing is een totaal nieuwe tak van sport. Om deze servers succesvol in te zetten voor cloud computing zijn er in feite twee opties. Ten eerste kan een deel van het bestaande team trainingen gaan volgen over cloud computing. Dit is een flinke investering in je personeel en waarschijnlijk moet er tevens extra personeel aangenomen worden. De tweede optie is een externe partij aantrekken met als key business cloud computing. Zij beschikken al over de benodigde technische kennis en ervaring en kunnen op basis hiervan een stuk effectiever nadenken over cloud computing dan dat jouw personeel dit kan na een aantal trainingen. Zij missen bovendien ook de ervaring, waardoor de kans op onverwachte omstandigheden of hobbels op de weg een stuk groter is. Met een externe partij heb je snel en gemakkelijk de benodigde kennis voorhanden.

 

Hoe besteed ik iets uit?

Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden om het meeste uit een outsourcing te halen. Zorg er ten eerste voor dat je nieuwe outsourcing partner begrijpt wat jullie willen bereiken, en een goed beeld kan geven op welke manier zij daaraan kunnen bijdragen. Het is cruciaal dat jouw medewerkers ook klikken met de nieuwe partner. Uiteindelijk zullen zij hier veel meegaan werken. Begrijpt iedereen wat de nieuwe partij gaat leveren? Kan jouw techteam omgaan met de nieuwe codes en data? Snapt sales hoe alles gemarket en verkocht moet worden? Deze vragen kunnen jullie samen tackelen. Maak verder ook duidelijk prijsafspraken over je uitbesteding en maak duidelijk wie er in crisissituaties verantwoordelijk is voor een oplossing. Zo kunnen jullie samen de nieuwe strategie succesvol verkennen en exploiteren.

 

Impact van digitale transformatie

Digitale transformatie kan een gigantische impact hebben op het bedrijf. Het is belangrijk dat je vanuit je eigen bedrijf kijkt op wat voor manier deze transformatie het beste kan worden uitgewerkt en ook of een deel hiervan moet worden uitbesteed. Een externe partner kan nieuwe inzichten en technische kennis bieden, iets wat heel waardevol kan zijn in jouw proces. Benieuwd op wat voor manier Proxy hiermee bezig is? Lees onze andere blogs over digitale transformatie, of neem vrijblijvend contact op met ons.

 

Key takeaways

 

  • Zorg dat je weet wat je in huis hebt: wat zijn de skills van jouw technische staff en welke (technische) resources heb je voorhanden?
  • Jij kent jouw bedrijf en klanten het beste. Kijk vanuit je huidige krachten en resources welke kant je op moet gaan. Mocht je hier moeite mee hebben, dan is het geen probleem om een externe partij of consultant hiervoor aan te trekken.
  • Ga op tijd in gesprek met externe partijen. Dingen waar jij misschien geen verstand van hebt zoals Blockchain of Big data kunnen voor jouw innovatie heel erg interessant zijn, maar je moet wel weten op wat voor manier. Werk dus eventueel eerst met een consultant, en ga later met gespecialiseerde bedrijven in gesprek.
  • Breng helder in kaart wat er precies moet veranderen zodat jij digitaal kan transformeren en innoveren. Een roadmap kan hierbij erg handig zijn. Op deze manier kan je ook met een helder verhaal bij externe partijen aankloppen.
  • Uiteindelijk gaat jouw digitale transformatie over het hele bedrijf. Dit heeft dus invloed op alle mensen in je bedrijf. Zorg dat jouw staff dezelfde taal spreekt als je outsource partner. Zo kan jouw team en het externe team makkelijk communiceren over nieuwe oplossingen en snel handelen bij een crisissituatie.
  • Een externe partij heeft technische kennis, ervaring, en inzichten over jouw nieuwe strategie die jij misschien niet bezit. Overweeg om zo’n partij in te schakelen als je het idee hebt dat zij jou goed kunnen helpen.
    Deel dit artikel:
Ontvang de laatste Proxy updates

Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief

Ray Vlasblom - Sales Professional Services
Ray is onze Sales Professional Services. Al ruim vijf jaar staat Ray onze consultancy klanten terzijde om zo samen de meest uitdagende IT projecten op een succesvolle manier in te vullen. “Het leveren van specialistische kennis op het gebied van Linux, Unix en OpenSource, is een expertise waar Proxy Services in deze markt in uitblinkt.” Ook op zoek naar IT Consultants? Ray helpt u graag!