Help! Mijn nieuwe applicatie draait op Linux. Wat nu?

Na zorgvuldig wikken en wegen hebben jullie gekozen voor een nieuwe bedrijfsapplicatie. Belangrijk detail: deze nieuwe applicatie moet op Linux gaan draaien. Zeker als er binnen jouw bedrijf nog geen Linux gebruikt wordt, is de eerste reactie dan vaak: "Help! Wat nu?". Als je geen Linux-expertise in-house hebt, is het best een uitdaging om de juiste keuzes te maken. Uiteindelijk wil je dat de applicatie op een kosten-efficiënte en stabiele manier werkt. In dit blogartikel help ik je op weg en vertel ik over de keuzes die je moet maken als jouw nieuwe applicatie op Linux draait.
1. Een geschikte server
Allereerst moet je nadenken over de machine waarop Linux gaat draaien. Die server of computer moet een bepaalde capaciteit hebben om de applicatie te laten draaien. Denk aan zaken als processor-kracht, geheugen en benodigde diskruimte. Je kunt kiezen voor een fysieke of een virtuele computer. Misschien heb je al Linux servers in huis, maar moet die capaciteit uitgebreid worden. Je kunt er ook voor kiezen om serverruimte in te kopen bij een externe partij. Het voordeel daarvan is dat je gemakkelijk op- en af- kunt schalen wanneer nodig.
2. Kies een Linux distributie
Deze moet ik misschien even uitleggen. “Linux” op zich is eigenlijk helemaal niet interessant. Het is de Linux distributie die bepalend is voor het bedienen van je computer. Vergelijk het met een auto: Linux zit onzichtbaar verstopt onder de motorkap. Het is de Linux distributie die de auto zijn eigenschappen geeft; welke knoppen er zijn en welke functies je kunt gebruiken. Met een Linux distributie kun je je computer(s) dus volledig naar je hand zetten. De keuze voor een geschikte Linux distributie is dan ook een hele belangrijke.
3. Kies het bijbehorende pakketbeheer
Een van de belangrijkste kenmerken van een Linux distributie is het pakketbeheer. Het pakketbeheer is het systeem dat wordt gebruikt om Linux-applicaties te installeren. Hieraan gekoppeld is een enorme respository met applicaties die meegeleverd worden met het systeem. Van dit pakketbeheer bestaan meerdere varianten en iedere Linux distributie gebruikt in de basis één systeem om software-applicaties te installeren. Je kunt dit vergelijken met de Google Play store versus de App Store van Apple; beiden bieden dezelfde of soortgelijke apps aan, maar de apps zullen anders ‘verpakt’ zijn.
In principe kun je zelf kiezen welk pakketbeheer je wilt, maar ik raad je aan om je nieuwe applicatie als uitgangspunt te nemen. Veel applicaties zijn beschikbaar in meerdere pakketbeheer varianten, maar soms is het specifiek geschikt voor één type pakketbeheer. Idealiter werk je binnen jouw bedrijf met één type pakketbeheer. Als je nieuwe applicatie niet beschikbaar is voor die variant pakketbeheer, kan het lonen om uit te zoeken of deze app aangepast kan worden op de door jouw gekozen pakketbeheer tool.
Soorten pakketbeheer tools
De twee meest bekende pakketbeheer tools zijn de Advanced Package Tool (APT) van Debian en af-
geleiden van Debian zoals Ubuntu of Linux Mint, en yum wat o.a. gebruikt wordt door Red Hat, CentOS en SUSE en afgeleiden daarvan. De kans is zeer groot dat jouw nieuwe applicatie ook wordt aangeboden in één van deze formaten, te herkennen aan de .deb bestands-extensie voor de pakketten voor Debian en afgeleide distributies en .rpm voor het formaat van Red Hat en afgeleiden daarvan.
4. Leg alle puzzelstukjes bij elkaar
Met al deze informatie in je achterhoofd, kun je de puzzelstukjes bij elkaar leggen en een keuze gaan maken. Kijk op de website van de leverancier van de applicatie, daar wordt vaak een melding gemaakt welke Linux distributie(s) worden ondersteund. Staat het er niet expliciet bij, kijk dan naar de extensie van de aangeleverde software. Is het een .deb bestand dan is de meest verstandige
keuze om een Debian of afgeleide distributie te gaan gebruiken. Krijg je een .rpm bestand aangeleverd, dan is de meest logische keuze om op Red Hat of CentOS te gaan draaien.
Next steps
Je hebt nu een sterke basis gelegd om aan de slag te gaan met je nieuwe applicatie. Het is nu tijd om na te gaan denken over de lange termijn: hoe ga je bijvoorbeeld zorgen voor ondersteuning bij Linux? Zeker als het gaat om bedrijf kritische applicaties, is het belangrijk om na te denken over support en beheer om te zorgen dat je applicaties altijd up and running zijn. In mijn volgende blog vertel ik meer over de verschillende mogelijkheden voor Linux ondersteuning!
Heb je advies nodig over het integreren van nieuwe applicaties in je bestaande (Linux) omgeving? Neem gerust contact met mij op, ik help je graag!
Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief
