<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3535202&amp;fmt=gif">

Hoe kies je het juiste IT Automatiseringssysteem?

Als organisatie hebben jullie besloten om veel tijd te gaan besparen door middel van IT automation. De eerste stap is gemaakt! Maar hoe kies je nu de tool die het beste bij jullie bedrijf past? Het aanbod is groot en een goede analyse is essentieel voor de juiste match. In de keuze voor een IT automation tool moet je je allereerst afvragen: wil ik automatiseren met een push-systeem of een pull-systeem? In dit blog leggen we uit hoe je deze beslissing maakt.

 

Bij een push-systeem staat de intelligence op een centrale server, en vanuit daar worden alle acties geïnitieerd. Bij een pull-systeem zit de intelligence in de agent, deze haalt zijn informatie op bij een centraal systeem. Beide systemen hebben zijn voor- en nadelen. Maar wat je eigenlijk moet nagaan is hoe jij je serverconfiguratie ziet. De pet & cattle-metafoor helpt je hierbij.

 

Pet & cattle

pet-or-cattleZie je servers als onvervangbaar en hebben ze constant je aandacht nodig? Heb je alleen maar unieke servers? Of werk je überhaupt maar met een enkele of zeer weinig servers? Dan is het een pet (huisdier). Heb je echter tientallen of honderden servers en is het niet erg als er af en toe eentje niet werkt? Dan zie je ze als cattle (vee).

 

Het behoeft geen uitleg dat elke server als huisdier behandelen een duur en tijdrovend klusje is. En stel, een server hapert of is ‘ziek’? Dan geldt er vaak het principe destroy en redeploy - waarbij de server gewoon wordt vervangen. Iets wat goed automatisch kan in een push-systeem. Je kan heel voorzichtig stellen dat het hebben van pet-servers de oudere manier van werken betreft, en dat cattle-servers de nieuwe, meer gangbare manier is.

 

Hoe ziet dit eruit in de praktijk?

Een voorbeeld van een pet-server is een server waar geen aanpassingen op gedaan mogen worden, zoals een mainframe of een enkele, losstaande server. Denk aan een server van een gemeente of bank die altijd ingezien moet worden. Dit zijn meestal zelfgebouwde servers. Je haalt de intelligence op, dus heb je meestal een pull-systeem. Een voorbeeld van cattle-servers zijn meerdere servers die automatisch zijn gegenereerd met tools. Ze zijn zo gemaakt dat als er een paar falen, ze automatisch worden vervangen. Denk aan web server arrays of alles wat maar load balanced is. Je geeft intelligence door, dus maak je meestal gebruik van een push-systeem.

 

Als het goed is, heb je nu een idee wat voor soort automation tool bij je past.

 

Welke specifieke IT automation tools zijn nu geschikt? We bespreken in ons volgend blog enkele bekende tools in configuration management en deployment, te weten Puppet, Chef, SCCM, SaltStack en Ansible.

 

Lees ook de rest van deze blogreeks:

 


ebook-it-automation

 

Meer lezen over IT Automatiseren? 
Ons eBook 'Automation in IT - hoe doe je dat?' geeft antwoord op belangrijke vragen binnen IT automation: Waar moet je op letten? Waar kun je de meeste tijd op besparen? Welke voordelen levert dat allemaal op? En welke tools voor configuratiemanagement en deployment gebruik je eigenlijk per situatie?

 

Download nu ons gratis eBook: Automation in IT: hoe doe je dat?

    Deel dit artikel:
Ontvang de laatste Proxy updates

Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief

Mark Zwenger - Account Manager
Mark is binnen Proxy werkzaam als Account Manager. Door zijn jaren ervaring binnen de IT weet hij snel de juiste mensen aan elkaar te koppelen en daarbij ook de juiste producten. Mark is een spontane en gezellige noot binnen het bedrijf en kun je zo benaderen via onze chat ;).