<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3535202&amp;fmt=gif">
Don Kemps - Account Manager
Don Kemps - Account Manager 06-12-2018 2 min

Hoe werken Playbooks in Ansible?

Ansible is een handige tool om repeterend werk in een IT-omgeving te automatiseren. Het is een tool waar duizenden organisaties, door simpele commando’s 1 keer in te voeren, taken door middel van een ‘Playbook’ repeterend laten uitvoeren. Maar hoe werkt zo’n playbook nu eigenlijk? In dit blog leggen we uit wat playbooks zijn en hoe dit werkt in Ansible.

 

Wat zijn Playbooks?

Een unieke feature van Ansible zijn Playbooks. Deze laten je het automatiseringsproces helemaal customizen. Playbooks zijn omschrijvingen van takenpakketten of workflows die je wil uitvoeren. Je definieert ze van te voren zelf en legt ze in een Playbook vast. Vervolgens start je het proces met een simpele commando. Hiermee laat je Ansible voor je werken. Er zijn hierdoor vele voordelen van Ansible, waaronder de verlaging van foutgevoeligheid en het besparen van een hoop tijd.

 

Hoe werken Playbooks in de praktijk?

Een concreet voorbeeld van hoe Playbooks je helpen tijd te besparen, is het gebruik ervan

door je helpdesk. Helpdeskmedewerkers zijn dan wel minder technisch, maar een goed opgestelde Playbook door een techneut laat zich door iedereen uitvoeren. Stel, iemand heeft een technische vraag maar de helpdesk kan dat oplossen door een playbook te starten dat voor hen is geschreven. Een technisch mankement laat zich zo meteen oplossen. Hierdoor bespaar je veel tijd: zowel voor jou als de klant.

 

Ook wij bij Proxy maken volop gebruik van Ansible. Zo bieden wij 24/7 managed services aan voor onze klanten. Dat doen we voor een hoop grote klanten, waarbij bepaalde taken herhaaldelijk uitgevoerd moeten worden. Deze hebben we simpel met Ansible geautomatiseerd door middel van Playbooks. Denk aan het updaten en configureren van Windows- en Linux-systemen en Linux-patches. Dit bespaart ons veel tijd waardoor we meer tijd overhouden voor andere beheertaken.

 

Hoe maak je een Playbook?

Een Playbook kan je makkelijk zelf schrijven in YAML. Maar: aangezien Ansible een enorme populariteit kent, zijn er letterlijk duizenden playbooks online te vinden en te downloaden. Deze kan je naar hartelust aanpassen waar nodig. Je hoeft dus niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden en maakt dus gebruik van de kracht van open source. Zo vind je op Ansible Galaxy - de grootste online resource voor playbooks, opgebouwd door de community van Ansible, talloze playbooks. En dit groeit met de dag.

 


Alles weten over Ansible?

In ons uitgebreide gratis Nederlandstalige eBook, geschreven door onze DevOps specialisten, vind je alle belangrijke informatie die je als IT’er moet weten over Ansible én waardevolle tips om hiermee aan de slag te gaan.

 

gratis-ebook-ansible

    Deel dit artikel:
Ontvang de laatste Proxy updates

Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief

Don Kemps - Account Manager
Don is onze New Business Account Manager en hét aanspreekpunt voor onze oplossingen van Red Hat. Met al uw vragen over Red Hat, Ansible, Open Shift, Managed Services en digitale transformatie kunt u bij Don terecht. Maar natuurlijk ook voor alle andere IT gerelateerde zaken. Don gaat graag met u in gesprek om samen voor u de beste oplossing te bepalen en te implementeren.