<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3535202&amp;fmt=gif">
Proxy Algemeen
Proxy Algemeen 05-04-2017 3 min

IT-Innovatie en niet technische voordelen

Vaak wordt er alleen gesproken over de IT-technische voordelen wanneer er wordt gekeken naar een vernieuwde IT-omgeving. Vaak wordt er gekeken naar de performance, de vereenvoudiging of de verminderde beheerlast. Hierbij wordt echter vergeten dat een nieuwe omgeving ook andere voordelen kan hebben. Innovatie vertaalt zich niet alleen terug in IT technische voordelen. Aangezien mijn technisch kennis te beperkt is om technische IT-voordelen goed te beschrijven is dit het moment om die andere voordelen in kaart te brengen. Het moment om te praten over business voordelen.

 

 Op vrijdag 10 maart kreeg ik die mogelijkheid. Ik had afgesproken met Peter Bothof, sectieleider ICT Infra van een drinkwaterbedrijf. Ik zou samen met Peter praten over niet IT-technische voordelen die hij ervaarde dankzij de implementatie van Pure Storage, een all flash storage oplossing. 

 

Om een idee te geven waarom er überhaupt Pure Storage is aangeschaft, toch even een schets van de technische achtergrond. De gehele organisatie moest over naar een VDI-omgeving. Deze overstap was nodig gezien het aantal fysieke werkplekken en het onderhoud van deze werkplekken. Een VDI-omgeving zou zaken eenvoudiger en sneller moeten maken. Alle fysieke desktoppen zouden vervangen worden door ZeroClients. Tijdens dit proces bleek de oude IT-Omgeving tegen beperkingen aan te lopen waardoor er gekeken moest worden naar een nieuwe omgeving. Uiteindelijk bleek Pure Storage de oplossing te zijn en kon de transitie naar de VDI-omgeving worden doorgezet.

 

In het begin van het VDI-project waren er klachten in verband met latency ervaringen. De nieuwe VDI-omgeving (nog gebaseerd op de oude IT-infrastructuur zonder Pure Storage) zou trager zijn dan de oude fysieke desktoppen. Met het oog op de interne customer experience werd er gezocht naar een oplossing voor deze latency ervaring. Deze oplossing werd gevonden in Pure Storage. De VDI-omgevingen waren nu aantoonbaar sneller. Met het oog op de interne customer experience had Peter met zijn team hard gewerkt om deze experience te verbeteren. Daar waar de technisch voordelen duidelijk aantoonbaar zijn, leek de interne customer experience daar niet direct op mee te liften. Pas toen tijdens dit gehele proces enkele gebruikers terug moesten naar een fysieke desktop of naar de oude VDI omgeving zonder Pure Storage, werd ingezien dat de VDI-omgeving op basis van Pure Storage toch echt sneller was. Tja, vernieuwing komt zoals zo vaak niet zonder slag of stoot en verbeteringen/voordelen worden pas gezien wanneer deze er niet meer zijn.

 

Tijdens ons gesprek geeft Peter ook aan dat de oplossing momenteel breder wordt ingezet dan ze in eerste instantie van plan waren. Peter wist dat de Pure Storage omgeving ook geschikt was voor een fileserver en was benieuwd of ook hier performance winst te behalen was. Een onverwacht bijkomstig effect was de datareductie van Pure Storage, een reductie van 1 op 20. Een onverwachte reductie die resulteerde in verlaging van IT kosten, een besparing die ruimte biedt voor andere investeringen. De Pure Storage oplossing was specifiek aangeschaft voor de VDI-omgeving, maar wordt nu breder ingezet binnen de organisatie en heeft geleid tot reductie van de omgeving en kostenbesparingen.

 

Tot slot geeft Peter aan dat er nog meer toekomstmogelijkheden voor Pure Storage zijn. Het drinkwaterbedrijf van Peter verwerkt een grote hoeveelheid data, hetgeen nu vooral buiten kantoortijden gebeurt. De omgeving krijgt anders overdag te maken met performance issues die niet wenselijk zijn. Wanneer deze analyse echter real life plaats zou vinden zonder performance verlies, dan zou dit een grote verbetering voor de organisatie zijn. Dankzij de eerdere ervaringen met Pure Storage, lijkt dit vraagstuk opgelost te zijn voordat het een vraagstuk wordt.  Dit leidt dan ook naar één van de grootste voordelen die Peter zelf ervaart. Het gemak en de rust die Pure Storage biedt. De mogelijkheid om real life storage te vervangen, storage toe te voegen, de veelzijdigheid waarmee Pure Storage toegepast wordt/kan worden, biedt een rust die er anders niet was.

 

Het was een mooie dag, de zon scheen en voor het eerst had ik het gevoel dat het echt lente was. Toen ik van Peter hoorde hoeveel meerwaarde hij wist te halen uit de zijn IT-oplossing, werd mijn dag nog beter. Het is altijd fijn om te horen van een klant dat hij meer kan met een oplossing dan gepland. De omgeving die met zijn technische aspecten meer bood dan verwacht en die uiteindelijk de rust gaf die ze eigenlijk niet kende, gaf Peter een voldoening die hij niet had verwacht. Ik moet toegeven dat ik op zoek was naar niet technische voordelen van IT-innovatie en stiekem toch veel technische voordelen kreeg te horen. Maar het feit dat Peter een rust ervaarde die hij eigenlijk niet kende geeft toch aan dat IT-innovatie zich niet alleen vertaalt in technische voordelen.

 

Nu moet ik jammer genoeg toegeven dat het enthousiasme van Peter een beetje verloren gaat in mijn verwoordingen. De glimlach en het plezier die Peter uitstraalde tijdens ons gesprek lijk ik niet direct op papier te krijgen. Wanneer jij ook benieuwd bent naar welke voordelen Peter allemaal zag buiten de IT-voordelen, dan breng ik je graag in contact met Peter. Want wie kan er beter vertellen hoe hij bepaalde zaken ervaart als Peter zelf?

    Deel dit artikel:
Ontvang de laatste Proxy updates

Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief

Proxy Algemeen
Hi, wij zijn Proxy! Een IT organisatie gevestigd in Rotterdam, Abcoude en in Son en Breugel. Met een gezellig en ambitieus team proberen wij IT daadwerkelijk bij te laten dragen aan de business van de klant. We zijn soms een tikkeltje eigenwijs, maar zetten de klant altijd voorop.