Lifecycle Management gemanaged

Lifecycle Management is een term die op regelmatige basis voorbijkomt op de werkvloer van een IT-afdeling. Vaak bedoelt men daarmee de "patchronde" oftewel het op reguliere basis, vaak maandelijks of driemaandelijks, installeren van de beschikbare (beveiliging)updates op het besturingssysteem. Dit is echter, hoewel een goede basis, niet alles wat er onder Lifecycle Management zou moeten vallen. In deze blog wil ik iets dieper ingaan op het goed managen van het Lifecycle Management. Lifecycle Management gemanaged!
En dit, en dat...
Om hier een zinvolle betekenis aan te kunnen geven ga ik eerst even terug naar de basis: waaruit bestaat een omgeving? Om te beginnen is er de basis, namelijk de computer. Vroeger altijd fysiek, tegenwoordig vaak een virtuele machine. Maar die draait dan uiteindelijk weer op een hypervisor die op een fysieke machine draait. Dus linksom of rechtsom heb je te maken met een fysieke machine. Daarop is vaak een en ander aan software actief die specifiek is voor de fysieke machine, vaak zijn dit diverse BIOSsen en firmwares. Daar bovenop komt het besturingssysteem en op die combinatie draait dan uiteindelijk de software waar de gebruiker mee interacteert. Kortom: er is heel wat om rekening mee te houden als het gaat om Lifecycle Management.
Wanneer denk je er over na?
Persoonlijk word ik er altijd blij van als er op het moment van aanschaf van een machine al nagedacht is
over Lifecycle Management. Je kunt namelijk bij de aanschaf van een server een support-contract afnemen bij de leverancier van de machine, deze zit vaak al in de aanschafprijs verwerkt. Gebruikelijk zijn support contracten voor drie, vier of vijf jaar. Bedenk van tevoren hoe lang een omgeving (de omgeving zoals in de vorige paragraaf omschreven!) mee moet gaan en stem het support-contract hierop af. In de meeste gevallen is een jaar of vier tot vijf ruim voldoende en wordt de gehele omgeving na deze periode gelifecycled. Dat wil zeggen dat er na deze periode een nieuwe server aangeschaft wordt, met de op dat moment meest courante versie van het gebruikte besturingssysteem en dat geldt ook voor de geïnstalleerde applicaties.
Major versies?
Goed gebruik hierbij is dat de versie van het besturingssysteem zoals dat er na aanschaf op geïnstalleerd
wordt daarna wel regelmatig gepatched wordt, maar eigenlijk nooit een major versie upgrade ondergaat. Een major versie upgrade geeft vaak complicaties omdat daar andere versies van libraries etc. inzitten en het is dus handiger om die major versie upgrade mee te nemen op het moment dat de hardware ook gelifecycled, en vervangen wordt. Je bouwt dan alles op een nieuwe machine. Dit doe je parallel aan de draaiende machine en op het moment dat de nieuwe machine de functie overneemt kan de oude, inclusief de oudere versie van het besturingssysteem, worden afgevoerd. Dit wordt ook wel omschreven als: "Het OS sterft met de machine".
Bespaar vooraf
Het gebeurt regelmatig dat wij bij Proxy vragen krijgen van klanten die een verouderd systeem hebben draaien, waarbij de kosten van de omgeving fors genoemd kunnen worden. Vaak betreft dit systemen die langer dan de voorgenomen vier of vijf jaar zijn blijven staan en dan krijg je te maken met zogenaamde extended service contracten. En dat loopt meestal aardig in de papieren. Ga maar na, er moet extended support worden afgenomen op de complete omgeving zoals eerder beschreven. Dus extended support op de hardware, extended support op het besturingssysteem, de applicatie(s) die erop draaien. En die losse extra contracten vallen op, omdat het initiële hardware support contract over het algemeen al in de aanschafprijs verwerkt was.
Ga met ons mee naar de toekomst
Kortom: het is belangrijk om het LifeCycle Management goed te managen, omdat de kosten van de IT anders flink op kunnen lopen.
In de volgende blog wil ik graag ingaan op de mogelijkheden die er zijn als er sprake is van een echt overjarige omgeving. Hoe kom je van de vaak torenhoge kosten af die een dergelijke omgeving met zich meebrengt? Of soms nog erger: er is nergens meer support te krijgen en reserve-onderdelen van de onderliggende hardware zijn niet meer verkrijgbaar. Is er dan nog licht aan het eind van de tunnel?
Twijfel jij hoe het er met jouw omgeving voor staat? Neem dan contact met ons op. We kijken graag met je mee!
Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief
