<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3535202&amp;fmt=gif">

Linux distributies vergelijken: kies de beste voor jouw organisatie

Een veel gestelde vraag die ons bereikt is die over de keuze voor een Linux distributie. De keuze is tenslotte reuze en ik kan mij heel goed voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Alleen al op een site als Distrowatch staan vele honderden varianten. Hoewel er in de vraag meestal niet bij vermeld wordt of er gezocht wordt naar een distributie voor server of desktop gebruik, ga ik er in dit blog vanuit dat er gezocht wordt naar een distributie om een server mee in te richten; de meeste organisaties hebben Windows draaien op hun werkplekken en willen dan op de achtergrond, voor specifieke taken, een Linux server gaan draaien. In dit blog vertel ik over 'de grote vijf' voor het bedrijfsleven en noem ik belangrijke aandachtspunten voor het maken van een keuze voor de beste Linux distributie voor jouw organisatie.

 

De grote vijf Linux distributies voor het bedrijfsleven

 

Bedrijven gebruiken over het algemeen een zogenaamde Enterprise Linux distributie waarvan die van RedHat, SuSE en Ubuntu het bekendst zijn. Voor non-profit organisaties, vrijwilligerswerk maar ook test-doeleinden bestaan er van de betreffende distributies ook open versies:

De keuze voor één van bovengenoemde distributies is afhankelijk van twee belangrijke factoren: het ecosysteem en de kosten.

 

 

Ecosysteem: RPM of DEB?


De basis van de keuze voor een Linux distributie is in mijn ogen feitelijk de keuze voor een ecosysteem. Je kunt dit vergelijken met de keuze die je maakt voor je mobiele telefoon: daar zijn Android met de Google Play Store en Apple (iPhone) met de Apple Store de grootste ecosystemen. Door de keuze voor één van deze systemen bepaal je in de basis de werking van je smartphone, maar ook de manier waarop de software (apps) aan je beschikbaar gesteld wordt. In de wereld van de Linux distributies (wat feitelijk Linux is met een enorme keuze aan voorverpakte software daarvoor) kun je ook kiezen uit een tweetal grote ecosystemen, die ieder dan ook komen het hun eigen software-repository (wat eigenlijk dus gewoon een app store is) en bijbehorende toeters en bellen.

Van de eerder genoemde 5 grote distributies draaien er 3 op het RPM-ecosysteem. Dit is de afkorting van Redhat Package Manager en wordt behalve door RedHat Enterprise Linux ook gebruikt door CentOS, de vrije versie van RedHat Enterprise Linux, en door SuSE Linux Enterprise Server.

Het andere grote ecosysteem is gebaseerd op het pakket-beheer van Debian GNU/Linux en derhalve te herkennen aan het DEB bestands-formaat. Dit wordt tevens gebruikt door Ubuntu Server wat sowieso een afgeleide is van Debian GNU/Linux.

Heel veel software voor Linux wordt aangeleverd in het pakket-formaat van één van deze twee ecosystemen. Dit geldt ook voor commerciële software. Deze wordt ook vaak aangeleverd in het formaat van één van deze 2 ecosystemen, en in sommige gevallen voor beide. Wil je commerciële software draaien op je Linux server dan is het dus zeer raadzaam om je te verdiepen in de methode waarop de betreffende software wordt aangeleverd. Hiermee wordt de keuze welke Linux distributie voor jouw organisatie de beste is alweer een stuk eenvoudiger gemaakt!

 

 

Linux distributie: kopen of (gratis) downloaden?


Het klinkt voor velen zeer aantrekkelijk om Linux gewoon te downloaden, want hé: Linux, dat is toch gratis? In de basis is dit zeker waar, maar hier zit wel een maar aan. De Linux kernel, de basis van een Linux distributie, is inderdaad gratis. Veelal is de software welke meegeleverd wordt met een Linux distributie ook gratis omdat deze eveneens uitgegeven zijn onder een open source licentie. Maar waar kun je terecht voor ondersteuning van zo'n "gratis" distributie? Er zijn natuurlijk legio fora waarin je jouw probleem kunt voorleggen of opzoeken. Maar als organisatie is er ook wat voor te zeggen om voor een betaalde Linux distributie te kiezen, zeker als je er belangrijke (bedrijfskritische) software op gaat draaien. Je kunt dan namelijk aankloppen bij een bedrijf voor ondersteuning op de gekozen Linux distributie. Dit is bijvoorbeeld het geval met RedHat Enterprise Linux, SuSE Linux Enterprise server, maar ook de betaalde versie van Ubuntu Server. Heb je echter één of meerdere handige (eigen) Linux beheerders, dan kan de keuze dus evengoed uitvallen in het voordeel van de gratis oplossingen CentOS, Debian GNU/Linux of de gratis versie van Ubuntu Server.

Mocht je meer willen weten over de diverse support opties om te kunnen bepalen welke Linux distributie de beste is voor jouw organisatie, dan verwijs ik graag naar een blog dat ik hier eerder over geschreven heb: '4 vormen van Linux ondersteuning: welke past bij jou?'.New call-to-action

 

    Deel dit artikel:
Topics
Ontvang de laatste Proxy updates

Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief

Michelle Janse - Senior Linux Consultant
Michelle is één van onze Senior Unix/Linux Infra beheerders met meer dan 20 jaar ervaring in de IT. Ze heeft 10 jaar bij IBM gezeten en vervolgens de laatste 11 jaar bij PostNL. Op dit moment voert zij o.a. projecten uit voor ons Managed Services Team. Hierbij komen zaken aan bod als OS Hardening, Linux infra incidenten-beheer, het beheer van Storage- en Backup-omgevingen en Zaal- en Netwerk-beheer.