<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3535202&amp;fmt=gif">

Linux in corona-tijd: blaas oude hardware nieuw leven in!

In deze corona-tijd is het een vaker voorkomend probleem: iedereen in het gezin is thuis en nu moet de enige computer door de gezinsleden gedeeld worden. Soms is er nog wel een tablet aanwezig maar dat is toch niet ideaal: een klein scherm en er zit geen toetsenbord aan. Wat nu? Hoe kan dit opgelost worden zodat iedereen toch kan doen wat hij of zij moet en wil doen?

 

 

Tijd voor een aankoop?

Onlangs had ik een vriendin aan de telefoon met het verhaal dat zij in haar gezin met twee kleine kinderen te weinig heeft aan *de* laptop, en wat zij erbij kon kopen.

Ik vroeg haar wat zij met hun oude desktop-PC hadden gedaan. Deze was niet meer in gebruik omdat de zwaar verouderde Windows XP niet meer ondersteund werd, bovendien was het ding te langzaam geworden. Maar ze hadden 'm dus nog wel staan...

 

Wat is er echt nodig?

Nu kunnen computers niet langzaam worden, ze worden hooguit als langzamer ervaren door de steeds grotere ballast op het ding. Maar in de basis is het apparaat nog net zo snel als de dag dat deze nieuw uit de doos kwam! Op de vraag wat de kinderen voor school nodig hadden was het uiteindelijke antwoord: "een browser". Ik heb haar geadviseerd de oude computer weer tevoorschijn te halen en dan zouden we het ding nieuw leven in kunnen blazen met een lichte Linux-distributie.


Oud is het nieuwe nieuw

Deze wil ik even uitleggen: Linux is de kern (zeg maar de motor) van een systeem, en de omgeving er omheen bepaald z'n verdere gedrag. Bekendere desktops zoals GNOME en KDE zijn heel erg mooi maar vereisen wel wat van de machine. Gelukkig is er op Linux voldoende keuze-vrijheid, en er bestaan ook desktops die veel minder kracht van de machine vereisen en dus omschreven worden als "lichter", oftewel deze voelen op dezelfde hardware veel sneller aan. Ideaal dus om op verouderde hardware te draaien, de machine kan weer even mee en zeker in deze tijd gebruikt worden als 2e computer in huis.


(School)werk kan weer door

Zo gezegd zo gedaan, de machine is weer aangesloten en nadat er Xunbuntu (Ubuntu Linux met een XFCE (lichtgewicht) desktop) op was gezet werkte alle hardware.

Met Firefox als webbrowser was deze machine weer prima in staat om de kinderen hun schoolwerk op te laten doen, terwijl papa de laptop kon gebruiken voor zijn werk.

 

Nog meer voordelen

Een bijkomend voordeel bleek enige dagen later: Omdat de oude desktop PC in de woonkamer staat kunnen haar kinderen het ding niet meenemen naar hun slaapkamer, dus ze kunnen er ook niet stiekem spelletjes op spelen. Ideaal voor ouders die controle willen houden!

 

Meedenken zit in het DNA van ons bedrijf! We denken graag met u mee in uw IT en Linux vraagstukken. We zien dat Linux een steeds belangrijke rol in het bedrijfsleven krijg. Hier hebben we recentelijk nog een blog over geschreven. Mocht u daar hulp willen bij uw IT vraagstuk, neem dan contact met ons op! Of stuur uw vraag naar ons toe. We helpen u graag!  

 

 

De ideale Linux beheerder

 

    Deel dit artikel:
Ontvang de laatste Proxy updates

Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief

Michelle Janse - Senior Linux Consultant
Michelle is één van onze Senior Unix/Linux Infra beheerders met meer dan 20 jaar ervaring in de IT. Ze heeft 10 jaar bij IBM gezeten en vervolgens de laatste 11 jaar bij PostNL. Op dit moment voert zij o.a. projecten uit voor ons Managed Services Team. Hierbij komen zaken aan bod als OS Hardening, Linux infra incidenten-beheer, het beheer van Storage- en Backup-omgevingen en Zaal- en Netwerk-beheer.