<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3535202&amp;fmt=gif">

Migreren van Oracle naar Postgres: de 5 belangrijkste redenen om over te stappen

Migreren van Oracle naar Postgres klinkt op zijn zachtst gezegd als gedoe. Nietwaar? Hoewel wij uit ervaring weten dat dit in de praktijk enorm meevalt, kunnen we ons voorstellen dat je bij dit vooruitzicht niet spontaan een vreugdedansje doet. Toch zijn er genoeg redenen om een overstap van Oracle naar Postgres serieus te overwegen. We zetten de vijf belangrijkste voor je op een rij.

 

 

Te complex
Klinkt het volgende je bekend in de oren? Je hebt Oracle-databases op Linux draaien. Zuchtend vraag je je soms af of er “klaagmuur” op je deur hangt. Je medewerkers komen namelijk regelmatig hun onvrede bij je ventileren. Omdat zij het databasebeheer onnodig ingewikkeld en tijdrovend vinden.

Dit vanwege alle details waarmee je als database administrator (DBA) bij installatie, configuratie en onderhoud rekening moet houden. Hierdoor zijn Oracle-databases gebruiksonvriendelijk. Daarbij is je team de vele trainingen om hun kennis up-to-date te houden zat. Kortom, Postgres is een logisch alternatief dat de moeite waard is om grondig te onderzoeken.

 

Oracle versus Postgres

1. Hoge licentiekosten

Oracle is de nummer één legacy-database en staat erom bekend niet de goedkoopste databaseaanbieder in de enterprisemarkt te zijn. Sterker nog, Oracle-licenties zijn ronduit duur. Daarbij verplicht Oracle je om een minimum aantal licenties af te nemen. Wil je extra functionaliteit? Dan moet je nog meer licenties afnemen. EnterpriseDB (EDB) maakt software rondom Postgres en is daarentegen gebaseerd op open source-databasetechnologie. Hierdoor ben je grotendeels van dit probleem verlost. En dat levert je al gauw een kostenbesparing op van 80% op een draaiende database.

 

2. Weinig flexibiliteit (agility)

Oracle’s databasesoftware en -diensten zijn nooit ontworpen met het doel om maximale compatibiliteit met producten en diensten van derden te bieden. Zelfs al kunnen hun databases van platform naar platform overschakelen, dan nog heb je te maken met de beperkende voorwaarden van hun licenties. Het resultaat: Oracle’s legacy-databasesystemen bieden niet de flexibiliteit die je als grootzakelijke onderneming in de huidige markt nodig hebt. Ter vergelijking: bij Postgres heb je van geen van beide last.

 

3. Beperkte innovatiemogelijkheden

De verouderde databases van Oracle remmen de innovatie in plaats van deze te stimuleren. Omdat ze zich niet snel en eenvoudig kunnen aanpassen aan een snel veranderende bedrijfsomgeving. Het open source-karakter van Postgres biedt het voordeel dat een hele community continu de software verbetert, waardoor deze een stuk sneller aan je bedrijfseisen voldoet.

Bovendien heeft EDB een handige scanningstool ontwikkeld om te bepalen of Oracle-databases voordelig te migreren zijn naar EDB’s Postgres distributie. Tegelijkertijd kun je profiteren van alle voordelen die een groot aantal leveranciers je te bieden heeft

 

4. Logge monolithische databases

De monolithische databases waarmee Oracle werkt zijn gebruiksonvriendelijk. Vanwege hun architectuur – één grote applicatie die alle functies van de software in één omgeving bevat – kun je hier lastig snel wijzigingen op doorvoeren. Dit heeft een negatieve invloed op de schaalbaarheid. Reden genoeg om hiervan af te willen.

Gelukkig is er een alternatief beschikbaar binnen EDB: microservices. Ontwikkelaars kunnen hierdoor lokaal werken aan losse onderdelen van de database die ze sneller en apart van elkaar kunnen uitrollen. En zo op een passende manier de bedrijfsbehoeften vervullen. Daarom heeft EDB recentelijk het publiek beheerde Open Source project CloudNativePG gelanceerd die een Kubernetes-operator beschikbaar stelt die de integratie verzorgt met containerplatformen. Daarbij bied EDB een distributie van deze technologie die support en Openshift ondersteuning geeft. Dit soort flexibiliteit is binnen Oracles’ proprietary-databaseframework niet te vinden.

 

5. Beperkte cloudopties

Oracle biedt hoofdzakelijk de eigen cloud als public-cloudoptie. EDB daarentegen biedt wel verschillende keuzemogelijkheden, met hun eigen cloudoplossing, BigAnimal op en tussen verschillende bekende public-clouds. En uiteindelijk wil je toch de vrijheid hebben om uit alle opties de best passende voor jouw organisatie te kiezen. Toch?

 

Migratieproblemen vermijden
Migratie is op zich een riskante en lastige procedure. Niet alleen vanwege de databasegegevens die over moeten, maar ook door de softwarearchitectuur eromheen waarin deze gegevens worden beheerd en verwerkt. Procedures moeten hierdoor mogelijk worden herschreven en opnieuw getest, voordat je ze kunt inzetten. EDB biedt twee opties waarmee je dit voorkomt:

 

1.  Native implementatie van Oracle-proprietarycode

Dit betekent dat je bijvoorbeeld je procedures niet hoeft te herschrijven, doordat je de originele code gewoon binnen EDB’s Postgres distributie kunt gebruiken. En dat hierdoor hooguit minimale aanpassingen nodig zijn

 

2. Geautomatiseerde transfertool

De geautomatiseerde transfertool zorgt ervoor dat handmatige migratie niet langer nodig is. Het zet automatisch een brondatabase over naar een gekozen doeldatabase. Dit gaat een stuk sneller en is minder foutgevoelig.

 

Elk nadeel heeft zijn voordeel

  • Eerlijk is eerlijk, er zitten natuurlijk niet alleen voordelen aan een migratie. Zo kost een migratieproject tijd en geld. Wat dan wel weer een voordeel is, is dat EDB een soepele migratie oplevert met een besparing tot wel 90% ten opzichte van standaardmigraties.

 

  • Daarnaast kan niet elke applicatie die met Oracle werkt ook met EDB overweg. In sommige gevallen kan de applicatie herschreven worden, maar het ligt aan de leverancier of dit überhaupt een optie is. Soms verplicht een leverancier je zelfs om met Oracle-databases te werken. Dan zijn de overstapkosten (te) hoog en is migratie niet snel een optie.

 

Proxy, Red Hat en EDB
Bij Proxy zijn we Red Hat-partner en gespecialiseerd in Linux-infrastructuren. Daarnaast zijn we EDB-partner. EDB is compatible met Linux én Red Hat. We hebben een groot Managed Services Team dat over de laatste kennis en inzichten beschikt, en je graag bij je migratie begeleidt.

Als je wilt overstappen op open source-databasetechnologie dan kom je al gauw uit bij EDB. Tenminste, als je van je eerdere investering in Oracle-databases wilt blijven profiteren. EDB verbetert de performance, security en beheersbaarheid van Postgres en biedt daarnaast Enterprise support, waardoor het een volwaardig alternatief voor Oracle is.

 

Migreren van Oracle naar Postgres
Wil je meer lezen over de migratie van Oracle naar Postgres? Download dan onze whitepaper ‘Oracle Migration’. Liever persoonlijk contact? Bel of mail ons, zodat wij alle voor- en nadelen voor je op een rijtje kunnen zetten.

 

Wij bieden ook de mogelijkheid om een onafhankelijke audit te laten uitvoeren op de huidige Oracle-databaseomgeving. Om te kijken welke impact een overgang naar een EDB Postgres omgeving hierop heeft. Je krijgt van ons zowel een financiële rapportage als een compliance-rapportage, zodat je goed onderbouwd je beslissingen kunt nemen.

 

 

    Deel dit artikel:
Ontvang de laatste Proxy updates

Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief

Ben Wismans - Senior Consultant
Ben werkt al sinds 2005 in de IT branche. Hij is Senior Consultant binnen Proxy. Hij staat zowel onze klanten als onze collega's bij in complexe en uitdagende IT-vraagstukken. Daarnaast is hij helemaal thuis in alle Red Hat Solutions, zoals bijvoorbeeld Red Hat Satellite en OpenShift.