<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3535202&amp;fmt=gif">

Public, private of hybride cloud: welke heeft u nodig en waarom?

Als u aan het lezen bent over cloud en cloud-computing is het goed mogelijk dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Wat moet u nu met al die verschillende clouds en wat maakt het eigenlijk uit of u uw applicaties public of private runt? Heldere antwoorden op deze vragen vereisen een hoop deskresearch. Met onze blogs hopen we u dit deels te besparen. In deze blog leggen we de verschillen uit tussen de verschillende clouds. Elke vorm heeft zo zijn voordelen en bij welke behoeften sluiten ze het beste aan?


De Public Cloud

Bij de public cloud worden alle IT-processen op een externe server gehost die toegankelijk is over het internet. Deze externe servers zijn in het bezit van een cloud-hosting partij zoals AWS of Microsoft Azure. Afhankelijk van de capaciteiten van de cloudaanbieder kunnen hier de meeste applicaties op worden gerund. Van eenvoudige diensten zoals e-mail, kleine apps met opslagruimte tot complete enterprise applicaties.

 

Voordelen Public Cloud

De public cloud heeft een aantal voordelen. Vaak zijn applicaties in de public cloud via het internet beschikbaar, wat tegenwoordig betekent dat ze overal bereikbaar zijn. Verder vereist de public cloud geen investering vooraf en is het zeer schaalbaar. Hierdoor kan de public cloud snel worden ingezet en up- of downscalen is zo gebeurd.

 

Nadelen Public Cloud

Maar het gemak van de public cloud heeft ook een minder leuke kant. Als gebruiker van de public cloud is er weinig invloed op de infrastructuur van de cloud, wat een probleem kan zijn voor specifieke toepassingen. Verder kan deze vorm van cloud-computing erg snel in de kosten lopen, zeker als het bedrijf er veel gebruik van maakt (voor bijvoorbeeld de core processen). Een laatste nadeel is dat de public cloud onveilig kan zijn. Hoewel met een slimme inrichting en de huidige authenticatie en encryptie-standaarden dit al grotendeels uitgesloten is, blijft dit toch een vraagteken voor bedrijven die naar de public cloud willen.

 

Wanneer is de public cloud een goede optie?

De public cloud is een goede optie als:

 • er een redelijk voorspelbare workload is die goedkoper is om in de cloud te hosten dan op een private of on-premise server;
 • er (nog) geen financiële ruimte is om een eigen server aan te schaffen maar er toch de wens is om in de cloud te werken (start-ups en jonge bedrijven);
 • het bedrijf nog in de ontwikkelfase zit van het product, dienst of platform en zo snel mogelijk online wil gaan om te testen of de oplossing werkt;
 • het bedrijf niet met zeer gevoelige data werkt.

De Private Cloud

Waar u in de public cloud via algemeen toegankelijk internet toegang krijgt tot uw bestanden en processen, ligt dit bij de private cloud iets anders. In de private cloud worden deze applicaties en processen gehost op een server die alleen toegankelijk is door uw bedrijf via een beveiligde en private verbinding. Deze server kan gehost worden on-premise of door een externe cloudaanbieder.

 

Voordelen Private Cloud

Het voordeel van de private cloud is dat de complete infrastructuur, zeker in het geval van een on-premise server, compleet op maat gemaakt is voor uw behoeften. Verder heeft u ná aanschaf van een private server minder variabele kosten in vergelijking met een public server. Doordat gevoelige data via een privé-verbinding wordt verwerkt is de private cloud een stuk veiliger dan de public cloud, wat voor sommige gegevens extreem belangrijk is. Denk aan bijvoorbeeld jaarstukken en klantinformatie.

 

Nadelen Private Cloud

De private cloud heeft echter ook wat nadelen die we bij de public cloud minder ervaren. Een on-premise server opzetten vereist een grotere initiële investering. Het kost veel tijd om deze server in te richten en te onderhouden. Het opschalen van deze cloud kost meer geld dan bij een public cloud omdat er zelf hardware aangeschaft moet worden. En vergeet niet dat ook de inrichting hiervan weer extra tijd kost. Het opschalen van deze vorm van cloud computing is dus wat langzamer en duurder dan in de public cloud, maar na deze investering zult u waarschijnlijk geen onverwachte kosten met betrekking tot computing costs maken. Dit kan deels vermeden worden door de private server door een externe partij te laten hosten maar hier zult u moeten betalen naar gebruik. Dit zal op den duur ook sterk in de kosten lopen, dus een on-premise server lijkt hier toch de betere oplossing.

 

Wanneer is de private cloud zeer geschikt?

De private cloud is geschikt voor bedrijven die:

 • veel met zeer gevoelige data werken;
 • de infrastructuur van de server zelf willen controleren en inrichten omdat dit nodig is om bepaalde processen en applicaties te runnen;
 • de ruimte hebben om de benodigde hardware te kopen en waar de kennis aanwezig is om de server goed in te richten;
 • kosten-efficiënt willen omgaan met grote hoeveelheden data.

 

De Hybride Cloud: best of both worlds?

Deze vorm van de cloud is een mix tussen de public en private cloud; een hybride vorm van de twee. Het schoolvoorbeeld van een hybride oplossing is een on-premise server waar core processen op gedraaid worden in combinatie met een public cloud waarmee piekbelastingen worden opgevangen. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat het vele gebruik van uw core-processen niet extreem duur wordt, terwijl piekbelastingen worden opgevangen door de public cloud. Dit laatste voorkomt dure investeringen in extra on-premise hardware die u uiteindelijk maar sporadisch gaat gebruiken.

 

Een goed voorbeeld van piekbelasting in de hybride cloud is cloudbursting. In dit geval wordt een proces of applicatie gerund op de private server totdat de server overbelast wordt. De public cloud springt dan bij om deze extra workload op te vangen. Cloudbursting wordt veel gebruikt voor online winkels, waar verkeer van en naar de site explosief kan toenemen tijdens de feestdagen of bij speciale releases. Met de hybride cloud heeft u dus de lage vaste kosten van de private cloud en de flexibiliteit in het op- en afschalen van de public cloud. U hoeft u ook geen zorgen te maken over gevoelige data omdat u deze kan blijven verwerken op uw private server.

 

Aandachtspunten Hybride Cloud

Maar het schakelen tussen de public en private cloud vereist wel enig onderzoek en werk. Het is belangrijk dat de public en private cloud goed met elkaar communiceren. Er moet onderzoek gedaan worden naar de compatibiliteit van de twee clouds, wat kan betekenen dat de infrastructuur van één van de servers moet worden aangepast aan de andere. Tot slot moet ook goed gekeken worden naar welke processen in de public cloud gedraaid moeten worden. U betaalt bij de public cloud naar gebruik, dus u wilt zeker zijn dat de workloads goed worden verdeeld over de servers.

 

Wanneer is hybride cloud uw match?

De hybride cloud is erg geschikt voor bedrijven die:

 • zeer flexibele workloads hebben;
 • niet willen investeren in on-premise hardware die sporadisch gebruikt gaat worden voor piekbelastingen;
 • met gevoelige data werken maar ook willen dat een deel van de applicaties makkelijk en goed toegankelijk is;
 • de mogelijkheid willen hebben om te cloudbursten;
 • veelal gebruik maken van core-processen maar af en toe extra capaciteit nodig hebben.

 

Het antwoord op welke cloud het beste bij u past is dus niet zo eenzijdig. Een gedegen onderzoek en analyse binnen uw organisatie is essentieel.

  Deel dit artikel:
Ontvang de laatste Proxy updates

Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief

Mark Zwenger - Account Manager
Mark is binnen Proxy werkzaam als Account Manager. Door zijn jaren ervaring binnen de IT weet hij snel de juiste mensen aan elkaar te koppelen en daarbij ook de juiste producten. Mark is een spontane en gezellige noot binnen het bedrijf en kun je zo benaderen via onze chat ;).