RHEL 8 vs RHEL 7: de nieuwste features op een rij

Onlangs maakte Red Hat bekend dat Red Enterprise Linux versie 8 is uitgekomen. Maar waarom zou u dit willen gebruiken? En, wat is er dan precies anders vergeleken met RHEL 7? In dit blog zet ik de belangrijkste features & veranderingen op een rij.
Container Tools (maar geen docker!)
Met OpenShift is Red Hat natuurlijk al in ontwikkeling om meer te gaan werken vanuit containers. Het spreekt dan ook voor zich dat er in RHEL 8 verbeteringen zitten om beter met containers te kunnen werken. Zo is de "Buildah"-feature, om makkelijker met containers te bouwen, gebaseerd op het OCI (Open Container Initiative). De functie "Skopeo" zorgt dat u beter om kunt gaan met image repositories. En dan is er nog "Podman" om de containers goed te managen. Dit is dan ook direct het grote verschil, want wat zit er niet meer in RHEL8? Docker!
Geen docker? De docker tools/commando's ontbreken dus, maar met Podman kunnen wel docker images gebruikt worden. Podman is een andere implementatie om containers mee te runnen maar heeft diverse voordelen. Een groot voordeel is dat Podman niet werkt met een single daemon zoals Docker, maar met losse runtime processen. Hierdoor is het stabieler, is er minder kans op failures en wordt er geen gebruik meer gemaakt van een root user. Podman bevat ook extra functionaliteiten die het makkelijker maakt om te migreren naar Kubernetes / OpenShift platformen. Denk aan het werken met YAML-files en het maken van pods in plaats van containers.
Red Hat Insights
Standaard inbegrepen in RHEL8 zit Red Hat Insights. Dit was al onderdeel van Red Hat Satellite, maar is nu dus ook standaard aanwezig in het OS. Met Red Hat Insights krijgt u meer inzicht in uw systeem en door automatische analyses en adviezen zorgt het voor meer stabiliteit en een betere security.
Ook zit "Cockpit" standaard in RHEL 8. Dit is de webinterface waarmee u veel onderdelen van uw OS kunt managen. Als die-hard SSH / CLI administrator moet ik zeggen dat ik niet vaak hier gebruik van maak. Cockpit is dan ook voornamelijk bedoeld om minder ervaren gebruikers het leven op Linux te vergemakkelijken (startende Linux beheerders en Windows beheerders).
Hybrid Cloud adaptability
RHEL 8 zet ook stevig in op het beter werken in de cloud. Met de composer feature is het mogelijk om custom RHEL images te bouwen en te deployen. Verder is er nu Stratis filesystem support, dit is een volume-gebaseerd filesystem, vergelijkbaar met ZFS (btrfs wordt niet meer gesupport op RHEL 8!). Het is hier mee ook mogelijk om snapshots te maken, voor snellere copies en clones. Dit is natuurlijk handig als u iets wilt deployen van private naar public cloud of vice versa.
Ook is er met Network-Bound Disk Encryption (NBDE) support voor LUKSv2. Een nadeel van disk encryption is dat er een wachtwoord ingegeven moet worden bij reboots. Dat is voor geplande reboots nog wel te doen, als u weet dat het moet gebeuren, maar in grote omgevingen is men bang dat dit een obstakel wordt. Met NBDE kan men dan ook volumes of harddrives encrypten zonder dat het wachtwoord nodig is. Dit gebeurt via een "Tang" server met een Crypto Library op het netwerk.
Ook is er een tool die het mogelijk maakt om van RHEL 7 te upgraden naar RHEL 8. Deze tool heet "Leapp" en zal in een volgende blog uitgebreid beschreven worden.
Application Streams
Red Hat heeft goed gekeken naar andere implementaties en zo is daar nu ook AppStreams! Dit is vergelijkbaar met de Fedora Modularity Lead. Hiermee kunnen ontwikkelaars hun eigen software (user space components) in een ander tempo aanbieden dan het Operating System (core OS packages). Dit kan handig zijn, als u wel uw applicaties up-to-date wilt houden, maar niet noodzakelijk het OS wilt gaan updaten. Meerdere versies van een applicatie kunnen dan ook naast elkaar geïnstalleerd worden. Dit maakt alles een stuk flexibeler om te werken met verschillende versies.
Ook is het zo dat hiermee de enige repo van Red Hat zelf de "BaseOS" is. Applicaties komen dan in de "AppStream" repo.
Linux Algemeen
De maximum memory van RHEL 8 is verhoogd van 64TB naar 4PB. Ik ben ze nog nooit tegengekomen in de praktijk, maar mocht u een 1PB+ workload voor een single Linux server nodig hebben, dan kan dat dus!
XFS Maximum filesystem size is ook van 500TB naar 1024TB verhoogd, voor degenen die dit nodig hebben.
Networking werkt met TCP stack versie 4.16, dit zorgt voor betere performance, schaalbaarheid en stabiliteit. YUM 4 is gebaseerd op DNF en tevens compatible met YUM 3 als de basis package manager.
Persoonlijke conclusie
Red Hat 8 bevat verbeteringen op veel vlakken, voornamelijk op gebied van containers en hybrid cloud adaptment. Het gebruik van de AppStreams is voor mij persoonlijk de grootste verandering en iets waar ik graag nog wat meer mee ga testen de komende tijd.
Meer weten of vragen over RHEL of de nieuwste release? Stel uw vraag aan Ben via ons contactformulier.
Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief