Terugblik Red Hat Summit 2020

De Red Hat Summit 2020 zit erop en we kijken terug op een geslaagd event, maar wel op een andere manier dan we gewend zijn. Deze keer ging alles online en was er geen mogelijkheid tot fysieke ontmoetingen. We zagen de opgeruimde houten kast in de huiskamer van Paul Cormier (voor wie het de eerste Summit als CEO van Red Hat was) en een stijlvol dressoir van Jim Whitehurst (die nog vol lag met Red Hat spulletjes, al verwees zijn blauwe overhemd ongetwijfeld naar zijn nieuwe rol als CEO van IBM).
Demo effect of niet?
Uiteraard waren weer Hybride Cloud en Cloud-Native de rode draad tijdens deze summit. We moeten toegeven dat Red Hat enorm z’n best heeft gedaan om er een interactief evenement van te maken. Vooral de keynote met de demonstratie van Red Hat Advanced Cluster Management for Kubernetes (ACM) maakte indruk. Het verliep allemaal zo gesmeerd dat we geneigd waren de herhaalde opmerking “this is all live!” met een korreltje zout te nemen, maar we zijn bang dat het echt inderdaad live was. Een knappe prestatie!
Waar gaat de toekomst naartoe?
Deze keynote liet ook goed zien waar Red Hat zich naar toe aan het bewegen is. Het begon met de introductie van ACM, waarin overzichtelijk 17 OpenShift omgevingen op bare-metal, publieke clouds en OpenStack werden gepresenteerd. Red Hat ziet die aparte verschillende omgevingen ook om Edge-computing te doen, wat met OpenShift 4 veel eleganter mogelijk is. Een 4-node Intel NUC-gebaseerd OpenShift clustertje bij één van de developers thuis demonstreerde dat prachtig.
Samenspel
Met behulp van ACM werd even snel een extra OpenShift-cluster bij Google in Frankfurt neergezet en dit was werkelijk in een paar minuutjes klaar. Een paar tags toevoegen en via Desired State Management werd de juiste workload erop gedeployd. Dat bleek zoals gebruikelijk weer een geinig spelletje te zijn, waarbij in dit geval de prijs van een product moest worden geraden. Er kwam daarbij een uitstapje naar Quarkus, waarbij live code werd aangepast en ook Fuse Online speelde mee. Er waren circa 4.000 aanwezigen die vervolgens het spel meespeelde en dit werkte prima. Een klein uitstapje verder nog naar Tensorflow waarmee handschriftherkenning werd gedaan.
Het werd nog geiniger toen de OpenShift omgeving in de Londen-availability zone werd uitgezet en het juist uitgerolde Frankfurt cluster al het werk moest overnemen. Dat bleek ook nog eens te werken!
Positieve verrassing
Richting het eind van de sessie werd gedemonstreerd hoe met ACM ook een security policy kon worden ingevoerd en gecheckt. Hierbij werd gebruik gemaakt van de features van quai.io. Toen de laatste kwetsbaarheid was opgelost (omdat ergens een update policy op manual stond), werd de laatste van het spel gespeeld. OpenShift 4 kwam prima uit de verf en is zeker een verademing ten opzicht OpenShift 3 als je ziet hoe soepel als werkt.
Zoals gezegd, een goede indruk wat Red Hat met haar eigen producten allemaal voor elkaar bokst en het moet gezegd worden: het is een indrukwekkende prestatie, zeker als je bedenkt dat dit alles ook nog eens zonder lock-in naar een bepaalde PaaS-provider is.
Tot volgend jaar!
Red Hat heeft met behulp van ‘online experiences’ een prachtige Online Summit neergezet. Netjes verzorgd met directe linkjes naar chatsessies met hun verschillende productspecialisten en een wrap-up aan het eind van de dag. Het blijft jammer dat we elkaar niet in San Francisco hebben kunnen ontmoeten, maar niettemin heeft Red Hat zich prima gepresenteerd! Op naar Boston 2021!
Proxy is sinds 2012 trotse Premier Partner van Red Hat. Wij volgen Red Hat dan ook op de voet en zijn volledig op de hoogte van de laatste updates en het product portfolio van Red Hat. Mocht u daar meer over willen weten, neem dan contact met ons op! Of stuur uw vraag naar ons toe. We helpen u graag!
Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief
