Uw bedrijfsnetwerk: een potentiële bottleneck in uw digitale transformatie

Organisaties die digitaal transformeren komen voor allerlei vragen te staan. Wat is nodig voor een toekomstbestendige infrastructuur? Kan legacy worden vervangen of niet? Gaat cloud een rol spelen en zo ja, op welke manier? Er komt veel op organisaties af tijdens hun digitale transitie en de uiteindelijke oplossingen hebben lang impact. Logischerwijs is daar dus ook volop aandacht voor.
Maar over één aspect van de digitale transformatie wordt veel minder nagedacht: het netwerk dat alle apparaten binnen de muren (on-premise) van de organisatie met elkaar verbindt, en de connectiviteit naar buiten (cloud) faciliteert. Dat kan voor problemen zorgen, zeker als de IT-infrastructuur verder helemaal klaar is voor de toekomst. Hoe kunt u voorkomen dat uw bedrijfsnetwerk een bottleneck is in uw digitale transformatie? In dit blog leggen we uit hoe een modern bedrijfsnetwerk wordt belast en hoe u zorgt dat deze meegroeit met uw organisatie.
De lat ligt steeds hoger
Nog niet zo lang geleden bedienden bedrijfsnetwerken desktop-computers, een enkele laptop en een aantal servers voor e-mail, databases en applicaties. Dat is tegenwoordig heel anders: vrijwel iedere medewerker heeft 2 of meer mobiele devices. Eigen servers staan steeds vaker buiten de deur en applicaties staan steeds vaker in de cloud. Daarnaast zijn smart buildings in opmars, met IP-camera’s, LED-displays met sensoren en IoT. En in de nabije toekomsten zullen VR, augmented reality (AR) en artificial intelligence (AI) een steeds grotere rol spelen. Er is niet alleen veel meer bandbreedte nodig, maar het netwerk moet ook om kunnen gaan met veel verschillende devices.
Voor toepassingen als VR en AR moeten latency en packet loss zo laag mogelijk zijn want anders raakt de interactie tussen mens en machine verstoord. Voor toepassingen die kritiek zijn, zoals in de medische wereld, zijn latency en packet loss echt uit den boze. Door het veelvoud aan devices is een gemiddeld ‘out-of-the-box’ wifi-netwerk daarom niet meer toereikend. De complexiteit van moderne netwerken vraagt daarom om intelligent beheer en nieuwe standaarden.
Een nieuwe standaard
Natuurlijk zijn deze ontwikkelingen al enkele jaren geleden gesignaleerd door fabrikanten van networking componenten. Eén van de grote uitdagingen bij het toekomstbestendig maken van bedrijfsnetwerken is de manier waarop wifi is opgezet, namelijk als hub technologie. Tot voor kort kon daardoor niet synchroon data worden uitgewisseld en daarnaast liepen netwerken snel tegen hun limieten aan qua aantallen gebruikers. Voor dat laatste zijn technische omwegen bedacht, maar ideaal is het niet.
Met Wifi 6, de nieuwste wifi-standaard die eind 2019 formeel zijn intrede doet, zijn deze problemen verholpen. Zo kunnen veel hogere bandbreedtes worden behaald, liggen latencies veel lager en kan met de juiste configuratie realtime synchrone connectiviteit worden gerealiseerd.
Het slimme bedrijfsnetwerk
Tegelijkertijd wordt de technologie in andere delen van het netwerk ook slimmer. Het beheer van bedrijfsnetwerken kan worden vereenvoudigd dankzij automatisering en AI. Door een digital twin van het netwerk te maken, is het mogelijk om alles wat op het netwerk gebeurt te analyseren en daarvan te leren. Zo kan de belasting van het netwerk worden voorspeld en kan tijdig worden gesignaleerd wanneer zich mogelijk een storing voordoet. Het netwerk past zich daar automatisch op aan, waardoor de storing zich überhaupt niet kan voordoen. Ook kan slijtage van onderdelen worden voorspeld zodat deze op tijd kunnen worden vervangen.
Het is dus zaak om tijdens de digitale transformatie van uw organisatie goed na te denken over de mogelijkheden en beperkingen van uw bedrijfsnetwerk. Zorg er daarom voor dat u ook uw bedrijfsnetwerk aandacht geeft in uw strategie voor de digitale transformatie van uw organisatie. Het inschakelen van een betrouwbare externe adviseur is een goede eerste stap.
Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief