<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3535202&amp;fmt=gif">

Virtualisatie van MSSQL Server versus MASA

Gartner beschreef eind 2016 de tien grootste IT-uitdagingen voor 2017. Deze tien uitdagingen zouden ons bezig gaan houden en onze IT-agenda bepalen. Intelligente Apps, Intelligente Dingen en MASA (uitdagingen uit de top tien van Gartner) zijn uitdagingen die mij erg aanspreken en uitdagingen waar de bedrijven waar ik kom mee bezig willen zijn en in sommige gevallen ook mee bezig zijn. Daar waar mijn collega zaken vanuit een lekenperspectief bekijkt, kijk ik vooral vanuit de IT techniek naar de mogelijkheden. Soms moeten er eerst andere stappen worden gezet voordat een bedrijf kan gaan nadenken over de IT-uitdagingen van Gartner.

 

Zo hebben wij voor een klant van ons een nieuwe VMware omgeving geïnstalleerd. Ik blijf een techneut, dus om compleet te zijn: we hebben er nieuwe servers en storage geïnstalleerd, in ons geval Lenovo X3550 M5 servers met 2x een Xeon E5-2667 v4 CPU met 3.20GHz snelheid, en daarbij 256GB memory.

De klant had al een tijdje de wens om de belangrijkste ‘fysieke’ servers (Windows MSSQL server) te virtualiseren. Door tegenvallende performance na de eerste poging is men na een dag weer teruggegaan naar de fysieke variant. Echter, om bedrijfsprocessen te versnellen en uiteindelijk ook over de tien IT-uitdagingen van Gartner na te denken wilden zij wederom een poging wagen.

 

De klant was nog enigszins huiverig om dit proces opnieuw uit te gaan voeren, een reden om eerst alles goed te testen. Voor de liefhebbers (ik blijf een techneut;-) ): we zijn begonnen met het finetunen van de settings van de VM. Binnen VMware kun je voor CPUs instellen hoeveel sockets je wilt en hoeveel cores per socket. Dankzij testen kwamen wij erachter dat het voor onze omgeving een stuk beter werkte om 4 sockets met 4 cores te gebruiken, in plaats van 8 sockets met 2 cores. Tip: Vergeet hierbij niet om de licenties voor SQL server in de gaten te houden. Als de klant een licentie heeft voor 4 sockets, en je hebt er 8 ingesteld, zal Windows maar 4 sockets benutten!

 

Vervolgens hebben we gekeken naar de SCSI-Controllers. Aangezien de meeste SQL-servers ook meerdere schijven bevatten, is het verstandiger om in de settings van de VM meerdere SCSI-controllers te configureren. Wij hebben 4 SCSI Controllers geconfigureerd en de harddisks hierover verdeeld.

Tot slot, de onderliggende storage voor de data van de SQL Server is zowel fysiek als virtueel dezelfde Pure Storage. De fysieke Windows server had LUNs direct vanuit de storage. Bij de uiteindelijke migratie zijn deze LUNs in eerste instantie als RDM gekoppeld aan de VM. Dit maakte het mogelijk om bij een eventuele fallback terug te schakelen naar de fysieke server door enkel de LUNs vanuit de storage weer aan te koppelen. Na acceptatie van de klant kunnen de RDM’s omgezet worden naar VMDK’s door gebruik te maken van VMware Storage vMotion.

 

Na uitvoerige testen, zijn we uiteindelijk live gegaan, en de klant was meer dan tevreden. Voornamelijk in batch jobs zagen zij performance winst tot 30% oplopen. Dankzij het virtualiseren van de MSSQL server werden bedrijfsprocessen versneld waardoor de reactietijd voor de organisatie sterk is versneld.

Dus, daar waar we graag praten over IoT, Intelligente Apps of MASA moeten er eerste andere stappen genomen worden voordat een klant zover is. Het is leuk om te dromen en na te denken over de dag van morgen, maar realistisch blijven en de zaken van vandaag oppakken kan geen kwaad. Dus op de vraag: bepalen de tien IT-uitdagingen van Gartner volledig onze agenda? Nee, maar het zet ons wel aan het denken over waar we nu staan, waar we heen willen en hoe we daar moeten komen.

    Deel dit artikel:
Ontvang de laatste Proxy updates

Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief

Ben Wismans - Senior Consultant
Ben werkt al sinds 2005 in de IT branche. Hij is Senior Consultant binnen Proxy. Hij staat zowel onze klanten als onze collega's bij in complexe en uitdagende IT-vraagstukken. Daarnaast is hij helemaal thuis in alle Red Hat Solutions, zoals bijvoorbeeld Red Hat Satellite en OpenShift.