Voor deze 4 projecten schakel je een Linux specialist in

Een Linux omgeving draaiende houden, dat lukt de meeste organisaties wel. Maar hoe kom je tot een draaiende omgeving? Hoe richt je de omgeving in en hoe zorg je dat het beheersbaar blijft? Je wilt voorkomen dat je over een jaar weer alles om moet gooien, dus rekening houden met de toekomst is essentieel. Een Linux omgeving vraagt dus niet alleen om goed dagelijks beheer. Er is ook regelmatig ‘groot onderhoud’ nodig in de vorm van projecten; rondom upgrades, security of automatisering bijvoorbeeld. Heb je daar niet de kennis of capaciteit voor in huis? Schakel dan de hulp in van een Linux specialist. Je profiteert dan van uitgebreide kennis en ervaring, die ook nog eens netjes gedocumenteerd wordt. In dit blog lees je over vier Linux projecten waar een Linux specialist je bij kan helpen.
1. Een nieuw datacenter opzetten
Het opzetten van een nieuw datacenter is niet heel frequent terugkerend, maar wel een heel omvangrijk project. Verouderde hardware of behoefte aan hogere beschikbaarheid kunnen reden zijn om een dergelijk project op te starten. Het datacenter moet opgezet worden volgens de laatste technische standaarden, maar je hebt wellicht niet de kennis of genoeg handjes in huis om dit project goed op te pakken. In dit geval is het slim om een Linux specialist in te schakelen die je niet alleen kan helpen bij de implementatie, maar ook high level meekijkt naar het design van het datacenter. In het project doorlopen jullie samen een aantal stappen:
- Doelen bepalen. Wat wil je als organisatie bereiken? Wat is de reden dat je een nieuw datacenter nodig hebt? Ook moeten jullie bepalen wat de benodigde capaciteit is van het datacenter en hoe lang alles moet blijven draaien.
- High level design. Vervolgens gaan jullie aan de slag met een high level design met daarin de functionele eisen van het nieuwe datacenter. De ervaring die de Linux specialist heeft opgedaan bij andere organisaties kan hij meenemen in het ontwerp.
- Technisch design. Het is nu tijd om de functionele eisen om te zetten naar technische eisen. Denk aan advies over de benodigde hardware, aantal servers en harde schijven en de hoeveelheid bandbreedte. Daarnaast wordt de keuze gemaakt voor een Linux variant, de applicaties en eventuele automatisering.
- Implementatie. Jullie kunnen nu aan de slag met het inrichten van het datacenter. Je kunt dit volledig uitbesteden aan de Linux specialist, of je laat hen samenwerken met jouw eigen engineers.
Is het datacenter ingericht, dan kun je er eventueel voor kiezen om het beheer ervan ook in handen te leggen van de Linux specialist. Die kent jouw omgeving inmiddels erg goed, wat een groot voordeel is.
2. Upgrade trajecten
De verschillende Linux pakketbeheer varianten krijgen regelmatig upgrades. Soms gaat het om kleine upgrades (minors) die je zelf op kunt pakken. Grotere upgrades (majors) zijn echter een stuk lastiger. Soms is er zelfs sprake van een compleet nieuwe installatie. Zo speelt bij veel organisaties op dit moment de overgang van RedHat 7 naar RedHat 8. Je kunt er voor kiezen om de upgrade even te parkeren om te zien hoe andere organisaties het aanpakken, maar soms wil je gewoon zo snel mogelijk gebruik kunnen maken van de nieuwste versie. Wat je ook kiest, het is altijd verstandig om een Linux specialist te betrekken in het upgradetraject. De Linux specialist kijkt mee of en in hoeverre de upgrade impact heeft op jouw applicaties. Indien nodig worden er aanpassingen gedaan in bepaalde applicaties, of wordt een functionaliteit ingevuld met volledig nieuwe applicaties. Een externe Linux specialist heeft het voordeel dat hij de upgrades bij meerdere organisaties doorvoert, waardoor hij weet wat wel en niet werkt.
3. Ansible automatiseringsprojecten
Automatisering van de Linux omgeving vormt bij veel organisaties een uitdaging. De voordelen van automatisering, bijvoorbeeld met behulp van Ansible, zijn duidelijk: wat is geautomatiseerd is, is ook gedocumenteerd en dus gewaarborgd. Dat betekent dat een eventuele recovery ook veel gemakkelijker is. In de praktijk veranderen ook de Linux werkzaamheden. Er zijn minder handjes nodig voor de dagelijkse beheertaken, maar er zijn meer development skills nodig om de Linux omgeving te automatiseren. Het is echter niet vanzelfsprekend dat jullie die automatiseringskennis in huis hebben. In dat geval biedt een Linux specialist uitkomst. De Linux specialist kan je helpen bij automatiseringsprojecten. Bij het installeren van Ansible maar bijvoorbeeld ook als er een nieuwe applicatie geïntegreerd moet worden in de Linux omgeving. Op die manier schakel je de benodigde capaciteit in op projectbasis.
4. Hardening projecten
Security is een steeds belangrijker thema binnen veel organisaties. Je leest de verhalen over grote organisaties die worden gehackt en je bent bang dat dat ook bij jou kan gebeuren, met grote imagoschade als gevolg. Heb jij de benodigde securitykennis niet in huis? Dan is het verstandig om een Linux specialist in te schakelen die kan controleren of jullie Linux omgeving veilig is. Is dat niet zo, dan geeft de Linux specialist advies over hoe de omgeving beter beveiligd kan worden.
De interne versus de externe Linux specialist
Bovenstaande projecten zorgen altijd voor een piekbelasting voor jouw IT team. Wellicht heb je al een Linux specialist in je team, misschien overweeg je om toch een (extra) externe Linux specialist aan te trekken. Kies in dat laatste geval dan bij voorkeur voor een team van meerdere Linux specialisten die de werkzaamheden goed documenteren. Zo voorkom je dat als een (interne) Linux specialist onverhoopt vertrekt, hij of zij de kennis meeneemt en jullie met je handen in het haar zitten.
Ben je benieuwd hoe een goede Linux specialist eruit ziet? Bekijk dan eens het CV van mijn ‘collega’ Max!
Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief
