<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3535202&amp;fmt=gif">
Don Kemps - Account Manager
Don Kemps - Account Manager 19-03-2019 3 min

Waarom all flash storage de wereld verovert

Bij Proxy houden we ontwikkelingen in de IT-markt continu in de gaten. In 2015 merkten we op dat de storage markt zich steeds meer in de richting van all flash storage ging bewegen. In dit blog gaan we dieper in op Flash Storage en de solid-state technologie. Wat is flash storage eigenlijk en welke soorten zijn er? Wat zijn de grote voordelen? En welke goede oplossingen zijn er in de markt?

 

Wat is flash storage nu precies?

Flash storage is een technologie voor gegevensopslag op basis van een elektronisch, programmeerbaar geheugen. De naam ‘flash’ heeft letterlijk met de snelheid van schrijven en het uitvoeren van IOPS te maken. Flash storage maakt gebruik van non-volatile (“niet-vluchtig”) geheugen. Hierbij wordt data in zogenaamde ‘memory cells’ opgeslagen. Het vereist geen stroom om opgeslagen data te behouden, dus bij stroomuitval verliest u geen data. Het “vergeet” de data dus niet als de schijf wordt uitgeschakeld. Flash-opslag kan je tegenwoordig eigenlijk overal vinden, van eenvoudige USB-sticks tot in enterprise all-flash arrays.


Flash storage is een solid-state technologie (wat betekent dat het geen bewegende delen heeft), vandaar ook de benaming solid state drive (SSD) voor flash storage eenheden. SSD staat in contrast tot een andere belangrijke opslagmethode: harde schijf (HDD) technologie. Deze maakt juist gebruik van draaiende schijven en werkt magnetisch in plaats van elektrisch om data op te slaan. Hierdoor verbruikt een HDD veel meer energie dan een SSD.


In de loop van tijd zijn flash storage-oplossingen en dito arrays steeds geavanceerder geworden.

 

Hybride flash arrays

Zo zijn er arrays ontstaan die hybride flash waren (dus die voorzien waren van zowel HDD’s als SSD’s) en arrays die volledig flash waren (all-flash). Deze hebben als voordeel dat ze een snellere performance leveren en veel minder energie verbruiken. Maar: een all-flash array was in de begindagen nogal duur. Voor een bedrijf dat bijvoorbeeld maar twee toepassingen heeft die flash vereisen (bijv. VDI of een database), was een all-flash array een beetje teveel van het goede. Daardoor was de hybride flash array in het begin van dit decennium erg populair.

 

All-flash arrays

Tegenwoordig is all-flash de maatstaf. Het is een superieur product ten opzichte van harde schijven en hybride flash storage, maar was ook lang een veel duurdere optie. Door zaken als deduplicatie, replicatie en thin provisioning die alsmaar efficiënter worden, is een all-flash array oplossing in verhouding vele malen betaalbaarder geworden. Zelfs al heb je maar een paar applicaties die flash vereisen, dan is de ‘overkill’ het nu wel waard. Je zit namelijk meestal ruim in het jasje - bijvoorbeeld als data die niet vaak gebruikt wordt, toch snelle access vereist. Uw business is dus vele malen flexibeler.

 

Voorbeelden uit de markt

Wij zien vele productlijnen langskomen op het gebied van all-flash storage, en zijn vooral onder de indruk van twee merken, om verschillende redenen.


De OceanStor Dorado-serie van Huawei bijvoorbeeld bestaat uit echte challengers. Huawei is relatief nieuw in deze markt maar doet technisch gezien niet onder van de rest. Het heeft zelfs de snelste responstijd. Voor diverse bedrijfsgroottes heeft Huawei een gepaste oplossing. Ook merken wij dat dit product prijstechnisch een sterk alternatief vormt voor traditionele merken als Dell, HPE en IBM. Huawei zag zelf een duidelijke stijging van maar liefst 400% in de verkoop van flash arrays in 2018. 


Daarnaast is er de FlashArray- en FlashBlade-serie van Pure Storage, de ‘gevestigde orde’ van all-flash arrays. Pure Storage wordt in de markt gezien als een voorloper op het gebied van flash storage. Sterker nog, het bedrijf is bij de start in 2009 begonnen als een all-flash producent. Twee jaar later bracht het als één van de eersten een all-flash array voor datacenters op de markt. Met een van de meest indrukwekkende datareducties op de markt is dit met recht een topper te noemen.


Benieuwd naar onze ervaringen met all-flash storage? Of op zoek naar gericht advies?


Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

    Deel dit artikel:
Ontvang de laatste Proxy updates

Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief

Don Kemps - Account Manager
Don is onze New Business Account Manager en hét aanspreekpunt voor onze oplossingen van Red Hat. Met al uw vragen over Red Hat, Ansible, Open Shift, Managed Services en digitale transformatie kunt u bij Don terecht. Maar natuurlijk ook voor alle andere IT gerelateerde zaken. Don gaat graag met u in gesprek om samen voor u de beste oplossing te bepalen en te implementeren.