<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3535202&amp;fmt=gif">
Don Kemps - Account Manager
Don Kemps - Account Manager 20-11-2018 2 min

Wat is Ansible? De reden achter het succes

De digitale transformatie heeft zich stevig genesteld in het bedrijfsleven. We kunnen simpelweg niet meer zonder IT. Je zou zelfs kunnen stellen dat bijna alles van IT afhankelijk is. Iedere IT’er weet dat vele dagelijkse werkzaamheden bestaan uit repeterende taken. Er valt dan ook heel wat te automatiseren en daarmee is er veel tijdwinst voor je organisatie te behalen. Ansible is een handige tool die je hierbij kan helpen. Maar wat is Ansible nu eigenlijk?

 

Technologie is de kracht achter innovatie en het sneller opleveren van applicaties en diensten levert de business voordeel op. Het uitvoeren van dezelfde IT-taken elke keer opnieuw draagt niet bij aan het versnellen van deze opleveringen en dus ook niet aan de business. Daarnaast zijn er helaas nog steeds veel resources en coördinatie nodig om ingewikkelde omgevingen te beheersen. Met Ansible is dat niet meer nodig. Ansible is een simpele, maar krachtige IT innovatie tool die door duizenden organisaties wordt gebruikt om complexiteit uit omgevingen te halen en herhalende acties te automatiseren. 

 

Geschiedenis van Ansible

Ansible is in 2012 opgericht als open source-initiatief voor IT-automatisering. De naam bleek zorgvuldig gekozen. Een ‘ansible’ is namelijk een fictief device, dat voor het eerst beschreven werd in een jaren 60 science fiction-novelle. Sindsdien staat de naam voor vele fantasy- en sciencefiction-schrijvers voor een apparaat wat supersnelle communicatie mogelijk maakt; sneller dan het licht zelfs.

 

Sneller dan het licht is de open source-tool natuurlijk niet, maar de prestaties van Ansible zijn volgens vele IT-professionals allesbehalve middelmatig. In drie jaar tijd werd de tool zo populair dat het in 2015 onderdeel werd van de Amerikaanse open source-gigant Red Hat (op zijn beurt weer overgenomen door IBM in 2018).

 

Waardevolle tool

Maar wat is Ansible nu eigenlijk? Ansible kan je het beste zien als een stuk gereedschap. Een handige tool om repeterend werk in een IT-omgeving te automatiseren. Het is een tool waarin je, door simpele commando’s 1 keer in te voeren, taken door middel van een ‘Playbook’ repeterend kan laten uitvoeren. Daarvoor is geen additionele software nodig, want Ansible is agentless.

 

Er zijn talloze zaken die je kan automatiseren. Denk aan zaken als provisioning, orchestration, configuratiemanagement, applicatie deployment, continuous delivery en security om er maar een paar te noemen. In de praktijk zijn er honderden van dit soort use cases, mede ook door het enorme aantal integraties.

 

Niet voor niets is automatisering voor vele organisaties een belangrijk onderdeel van digitale transformatie. Het levert direct veel tijd en efficiëntie op in de dagelijkse IT werkzaamheden. Het succes van Ansible stijgt dan ook elke dag en dat is niet gek; de tool is simpel maar doeltreffend. Wie wordt daar nou niet blij van? :)

 

Lees ook:

 


 

Meer weten? 

In ons uitgebreide gratis eBook geschreven door onze DevOps specialisten vind je alle belangrijke informatie die je als IT’er moet weten over Ansible.

 

gratis-ebook-ansible

    Deel dit artikel:
Ontvang de laatste Proxy updates

Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief

Don Kemps - Account Manager
Don is onze New Business Account Manager en hét aanspreekpunt voor onze oplossingen van Red Hat. Met al uw vragen over Red Hat, Ansible, Open Shift, Managed Services en digitale transformatie kunt u bij Don terecht. Maar natuurlijk ook voor alle andere IT gerelateerde zaken. Don gaat graag met u in gesprek om samen voor u de beste oplossing te bepalen en te implementeren.