<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=3535202&amp;fmt=gif">
Don Kemps - Account Manager
Don Kemps - Account Manager 22-01-2019 4 min

Wel of geen Open Source? De voor- en nadelen

In IT is bijna iedereen wel bekend met Open Source. Een gezamenlijke benadering om nieuwe software te ontwikkelen en dit te verfijnen. Een groot voordeel is transparantie en openheid voor iedereen. Behalve voordelen kent Open Source ook nadelen. In dit blog gaan we op zowel de voordelen als nadelen in.

 

Wat is Open Source nu precies?

‘Open Source’ is een manier om samen iets te ontwikkelen en dit voor iedereen toegankelijk te maken. Binnen de ontwikkeling van software betekent dit dat je de code deelt en dat de broncode voor iedereen zichtbaar, maar ook (gratis) beschikbaar is.

 

Nu zie je steeds vaker dat de definitie van open source verder gaat dan de technologie. ‘Open Source’ wordt nu steeds meer gebruikt om een proces te beschrijven waarmee veel mensen op grote schaal kunnen samenwerken. Het is een coöperatief en creatief proces dat gedeelde problemen oplost en ervoor zorgt dat die oplossingen als algemene kennis worden aangenomen.

 

Voordelen van Open Source

Open Source is dus een krachtige manier van gezamenlijk ontwikkelen waarbij je constant samen aan het optimaliseren bent. Dit kent dan ook vele voordelen:

 

Snelheid

Je kan je voorstellen als er met behulp van krachtige communities samen aan producten wordt gebouwd de snelheid ongeëvenaard is. Zo zijn groepen van honderdduizenden programmeurs geen uitzondering. In de praktijk betekent dit dat ontwikkeling vele malen sneller gaat dan bij software die niet openbaar is. Bugs worden dan ook pijlsnel samen opgelost en oplossingen worden continu verfijnd. Zo zijn dit soort producten vaak voorzien van de laatste technieken.

 

Kennisniveau

De communities zorgen ook voor een gigantische pool van gezamenlijke kennis. Niet te vergeten worden programmeurs getriggerd om samen te innoveren maar ook uitgedaagd om zaken snel op te lossen. Hoewel de programmeurs vaak onbetaald met de software aan de slag gaan, zorgt dit voor hen zelf voor meer aanzien in hun netwerk en het betaalde werkveld.

 

Flexibiliteit

Open Source betekent dat je met open standaarden werkt, deze transparantie zorgt ervoor dat systemen makkelijk te koppelen zijn, maar ook makkelijker te vervangen door andere systemen. Door middel van Open Source zit je niet vast aan 1 leverancier (vendor lock-in) en is het dus mogelijk om informatie mee te verhuizen.

 

Openbaar

Iedereen kan gebruik maken van Open Source. Het is gratis toegankelijk, je kan het downloaden en gebruiken, maar ook meedenken en ontwikkelen over gewenste functionaliteiten.

 

Nadelen van Open Source

Hoewel Open Source dus veel krachtige voordelen kent, zijn er ook risico’s met Open Source. Niemand is verantwoordelijk voor wat er openbaar beschikbaar komt, dus je hebt geen veiligheid of garantie dat het goed werkt, continu blijft draaien of dat er geen bugs in zitten. Zeker voor bedrijven brengt dit een enorm risico met zich mee.

 

Bedrijven zoals Red Hat bieden subscripties. Red Hat is 's werelds grootste leverancier van Open Source enterprise IT-oplossingen. Red Hat heeft een lange historie in Open Source en is (mede) initiatiefnemer en sponsor van veel Open Source projecten.

 

De voordelen van een subscriptie

Red Hat maakt de Open Source producten enterprise ready. Dit betekent dat de ontwikkelde software volledig wordt getest op betrouwbaarheid en veiligheid (vrij van bugs en secure). Met de subscriptie kun je bij Red Hat onder andere terecht met vragen betreffende de inrichting van deze producten en ook 24x7 support in het geval van calamiteiten. Met het subscriptie model bouwt Red Hat aan een hoge kwaliteit en een optimale veiligheid.

 

Door een subscriptie af te nemen zorg je ervoor dat de komende jaren de ontwikkeling gewaarborgd blijft. Elke aanpassing die door Red Hat wordt gemaakt, wordt ook weer teruggegeven aan de community, hierdoor blijft het voor iedereen interessant om in het product te blijven investeren.

 

Waarom betaald open source?

Kort samengevat bevat een subscriptie, in dit geval van Red Hat, het beste van beide werelden: Open Source en krachtige ondersteuning. De voordelen hiervan zijn dan ook:

 

  • Snel & Effectief; Open source communities innoveren sneller en effectiever dan R&D labs. De broncode is voor iedereen beschikbaar. Problemen worden gedeeld en opgelost met de community. Zo brengt Red Hat klanten, partners en die-hard ontwikkelaars samen om krachtig en effectief te bouwen aan de oplossingen van morgen.
  • Veilig & Betrouwbaar; Wanneer bruikbare open source technologie beschikbaar komt, wordt deze uitvoerig door Red Hat getest, geoptimaliseerd, veilig en betrouwbaar gemaakt. Vervolgens wordt dit verzameld, verpakt en ondersteund in een product waar je optimaal mee aan de slag kunt.
  • Open & Transparant; Red Hat draagt bij aan een veel codes. Alles wat ze kopen wordt teruggegeven aan de community. Wat vervolgens door gebruikers compleet geanalyseerd kan worden. Alle code is compleet open en transparant. Zo is het mogelijk eenvoudig onder de motorkap te kijken. Geen work-around meer nodig want het probleem kan compleet van A tot Z worden geanalyseerd.

 

Proxy is sinds augustus 2012 trotse premier business partner van Red Hat op het gebied van Datacenter en Cloud Infrastructure. Wij hebben expertise van het complete Red Hat Datacenter en Cloud portfolio. Onze kracht zit hem in het adviseren, beheren en implementeren van hoogwaardig technische oplossingen en het inrichten van technische processen binnen uw beheer organisatie.

 

Meer weten over Red Hat en hun oplossingen? Bekijk dan onze productpagina.

    Deel dit artikel:
Topics
Ontvang de laatste Proxy updates

Blijf op de hoogte van de laatste IT trends en ontwikkelingen met onze maandelijkse nieuwsbrief

Don Kemps - Account Manager
Don is onze New Business Account Manager en hét aanspreekpunt voor onze oplossingen van Red Hat. Met al uw vragen over Red Hat, Ansible, Open Shift, Managed Services en digitale transformatie kunt u bij Don terecht. Maar natuurlijk ook voor alle andere IT gerelateerde zaken. Don gaat graag met u in gesprek om samen voor u de beste oplossing te bepalen en te implementeren.